PUBLICITAT

Les retallades acaben a la Batllia

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els funcionaris van portar ahir a la Batllia les seves objeccions contra les retallades que hauran de patir en sacrifici de l'estalvi per part de l'Executiu. S'ha parlat i s'ha escrit molt sobre el tema, fins el punt que ha semblat en ocasions que els funcionaris han estat culpables de tot, fins i tot de la terrible crisi que aguaita a tothom –només cal mirar cap el sud de la frontera.

Malauradament, però, la Plataforma de sindicats i els dos sindicats de la Policia ho tenen magre. Ningú posa en dubte el dret a defensar els seus interessos davant la pèrdua de poder adquisitiu que patiran a causa de la retallada de sous que, recorde-m'ho és progressiva en funció dels salaris més elevats i que no afecta a tots per igual. Però la La Llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, que té com a un dels punts importants la retallada dels sous més alts dels funcionaris, va entrar en vigor la setmana passada, amb la seva publicació al BOPA. La reducció en el sou dels funcionaris ja s'aplicarà a la nòmina d'aquest mes d'abril.

La Llei preveu una rebaixa dels salaris dels funcionaris a partir de 3.000 euros, la congelació d'un trienni i dels salaris entre 2.000 i 3.000 euros, i la supressió del GAdA.

Les retribucions fixes que superin els 3.000 euros bruts mensuals, es reduiran entre un 5 i un 10%. Concretament, s'ha definit un primer tram per a les retribucions que se situen entre 3.000 i 4.500 euros, en què la reducció va des del 5% fins al 6,5%; el segon tram afecta les retribucions compreses entre 4.500 i 6.000 euros, i el percentatge de reducció va creixent del 6,5% al 10%; per a les remuneracions superiors a 6.000 euros s'aplica una reducció lineal del 10%.

El sector privat, sense necessitat de cap llei, també està patint les retallades i, el que és pitjor, el maleït atur que deixa a les famílies al llindar de la pobresa. Fixem-nos, per exemple, que el casal Calones d'Andorra la Vella ha de fer una funció social per donar de menjar a gent que no disposa de cap recurs.

Però sense marxar del tema, els funcionaris poden tenir tota la raó del món, però ho tenen cru amb la judicialització, com s'ha demostrat a Espanya, on els funcionaris no han aconseguit que el seu Govern faci marxa enrere.

Tampoc es bona la divisió, d'una banda la Plataforma, i el SIPA i el CFP per separats, el que denota una divisió que no ajuda a les reivindicacions dels treballadors públics i que els interessos tampoc són els mateixos. De moment, la nòmina d'aquest mes ja no serà la mateixa per a alguns, i s'haurà d'esperar com acaba l'afer a la Batllia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT