PUBLICITAT

El centre que tant captiva a tothom

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Ahir es va donar a conèixer amb sorpresa el naixement d'un nou partit polític, anomenat Iniciativa Ciutadana, i presidit per Guillem Pons. En el comunicat informatiu, es defineix com a «una entitat independent d'organitzacions polítiques preexistents, format per ciutadans que, des de posicions ideològiques plurals, coincidim a creure en la necessitat d'un nou plantejament de la política d'Andorra». Pel que fa a l'adscripció ideològica, la base de la ideologia s'afirma que està fonamentada en idees social lliberals: «Si bé no estem vinculats amb cap grup polític o associació ja existent, la nostra intenció és participar de forma activa en els futurs esdeveniments. La força i les ganes de treballar pel nostre país, és la motivació principal que ens caracteritza».

De moment la creació d'aquest partit polític ha causat sorpresa en les formacions tradicionals. No es pot parlar de trencar el bipartidisme perquè en el món polític hi ha també els Verds i ApC, si bé és cert que el Consell General està sempre monopolitzat pel PS i ara DA, fruit de la reconversió de CR amb noves incorporacions.

Està bé que el ciutadà sàpiga on elegir. Tot i així, la definició social liberal és massa àmplia, se bé les futures actuacions concretaran en quin terreny es mou Iniciativa Ciutadana.

Com no podia ser d'una altra manera, el nou partit se situa en l'espectre de centre, aquest espai indefinit on hi cap tothom i que sembla l'amagatall perfecte per no haver de situar-se en cap extrem. Sens dubte el centre es captivador, però també molt indefinit, i hi ha molts electors que agrairien a certes formacions polítiques que deixessin ben clar en quin lloc se situen ideològicament. Però el centre serveix per esgarrapar vots de la dreta i de l'esquerra, i en aquests moment l'únic partit que té prou definida la seva adscripció ideològica és el PS, tot i les crítiques dels que han abandonat el partit en considerar que no hi havia un definició prou solida.

En altres països amb una democràcia també molt estable, el centre ha deixat de ser rendible. Benvingut sigui el nou partit i benvinguda la pluralitat, encara que això no vol dir que sigui bo un mosaic polític i una excessiva oferta que dissipi el vot i fragmenti el Consell General creant una situació d'ingovernabilitat.

El temps posarà les coses al seu lloc, i les actuacions futures d'IC donaren les pistes de cap on s'encara la nova formació. De moment no han volgut donar molta informació i s'emparen en la participació ciutadana com el seu major distintiu enfront de la resta de partits polític. En tot cas, caldrà veure si es poden acabar presentant a les eleccions i, si és així, quin suport té.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT