PUBLICITAT

El millor de nosaltres, en temps de crisi

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

En temps de crisi som més solidaris. A Càritas ho tenen comprovat: la població és més sensible al que passa al seu entorn i hi ha més donacions que mai. També és cert que els ajuts són més necessaris que mai perquè hi ha més persones que, d'un dia per l'altre, es poden quedar sense feina o veure minvats els seus recursos, personals o familiars, de manera significativa.

I les administracions no poden viure d'esquena a aquesta realitat. En aquest sentit, cal felicitar la iniciativa del Comú d'Andorra la Vella, que convertirà el Casal Calones en el primer menjador social del Principat. És més, des del Calones, els educadors socials derivaran els usuaris a la xarxa d'ajuts socials a la qual poden accedir. I això és tan o més important que la intervenció de shock, aquest àpat gratuït que oferirà el Calones, ja que l'objectiu final ha de ser acompanyar les persones perquè, amb l'ajut que faci falta, puguin redreçar la situació de pobresa o precarietat més o menys puntual en què es troben. Un objectiu per al qual cal treballar de manera coordinada, administracions públiques (Govern i comuns) i organitzacions com Càritas.

De fet, aquí a Andorra, fora de les administracions, Càritas és l'única organització que s'encarrega de fer una tasca d'atenció primària, amb un diàleg permanent amb el Govern. Aquesta coordinació és essencial per no duplicar esforços i descuidar, en canvi, altres aspectes que s'hagin d'atendre, i per no «marejar» la persona que recorre a aquests serveis d'atenció.

Últimament s'han qüestionat els terminis amb què s'atorguen els ajuts públics. El Govern hauria de mirar d'accelerar els processos, ja que en molts casos, darrere d'aquest ajut, hi ha una situació d'urgència. Al mateix temps, caldria solucionar –si cal, per llei– alguns absurds i contrasentits: un ajut al lloguer s'ha de justificar amb els rebuts i és llavors que es cobra, quan el beneficiari de l'ajut pot trobar-se en la situació que no pugui pagar cap d'aquests rebuts si no rep primer l'ajut.

També es donen casos en què al beneficiari li tallen la llum mentre està esperant rebre l'ajut que li correspon de Govern. ¿No seria lògic que les companyies elèctriques no poguessin tallar la llum si hi ha un ajut atorgat però no pagat? ¿O que en casos així no es cobressin interessos per demora? Aquí el Govern hi pot fer alguna cosa, i s'espera que la faci. Però, com dèiem, avui toca felicitar el Comú d'Andorra la Vella i congratular-nos d'una iniciativa que ve a sumar-se a la xarxa d'ajuts existent. Una xarxa que, amb els seus més i menys, ajudar a parar els cops d'una crisi que fa massa temps que dura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT