PUBLICITAT

La llei de nacionalitat haurà d'esperar

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El debat sobre la nacionalitat i els drets polítics haurà d'esperar. Almenys això és el que es desprèn del fet que el Govern hagi emès un criteri desfavorable a la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates, que pretenia rebaixar de 20 a 15 els anys per accedir a la nacionalitat andorrana per naturalització. De l'argumentari que acompanya el criteri, publicat ahir al Butlletí del Consell General, se sobreentén que, per a Demòcrates per Andorra, ara no és el moment.

I no és el moment perquè el procés d'obertura econòmica, tal com s'està plantejant, porta aparellada l'adquisició dels drets econòmics des del primer moment. Un canvi que sacsejarà el país de dalt a baix. Un canvi que, lògicament, espanta perquè, si bé és cert que Andorra necessita i vol inversió estrangera, el fet és que, ara per ara, els andorrans no poden sortir a l'estranger en igualtat de condicions respecte als ciutadans dels països veïns, de la Unió Europea.

En paral·lel als imminents canvis legislatius que han de permetre l'obertura econòmica (llei d'inversió estrangera), s'ha d'acabar de perfilar quin serà l'encaix d'Andorra a Europa i què pot suposar la integració en un espai econòmic dels microestats. D'aquest futur encaix en depenen, en bona mesura, les oportunitats dels andorrans a l'estranger.

Els ritmes amb què avancen els diferents dossiers poden portar a aparents incongruències, com ara que els drets econòmics s'obtinguin de manera immediata mentre que els drets polítics es mantenen en 20 anys en comptes de rebaixar-se a 15.

És difícil avaluar la tensió que hauria provocat entre els nacionals donar llum verd a la proposició socialdemòcrata, just ara que hi ha canvis tan importants i de calat tan profund en l'àmbit econòmic. En qualsevol cas, sembla ser que Demòcrates per Andorra troba més prudent separar en el temps dues reformes relatives a l'adquisició de drets per part dels residents al Principat –els econòmics d'una banda i els polítics de l'altra. En espera, és clar, que el passaport andorrà tingui un valor a l'estranger que eviti aquelles trampes que tothom coneix i gairebé ningú no denuncia. Ens aventurem a pronosticar que serà llavors que DA estarà d'acord amb revisar la llei de nacionalitat.

Al cap i a la fi, el Govern ho diu en les seves consideracions a la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates: «el Govern és conscient que és creixent entre la ciutadania l'opinió favorable a una reducció del termini de naturalització per accedir a la nacionalitat. En aquest sentit, el Govern no és partidari d'ajornar aquest debat de manera indefinida»..



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT