PUBLICITAT

Importar per cremar, exportar per reciclar

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Pot semblar paradoxal, però el fet és que som un país que, alhora que exporta determinats residus i deixalles per al seu tractament (per exemple, per al reciclatge de determinats materials), té la necessitat d'importar-ne d'altres per assegurar el correcte funcionament del Centre de Tractament de Residus de la Comella. En la memòria de tots es troba la polèmica pels camions de runa (i d'altres deixalles) en direcció a l'Alt Urgell, o el deteriorament i mal funcionament de l'antic forn incinerador, obsolet i sobre el qual va planar el dubte sobre el volum de dioxines, furans i emissions d'altres productes contaminants.

El 26 de juliol del 2006, el Govern va autoritzar la posada en funcionament del nou Centre de Tractament Tèrmic de Residus de la Comella. El centre de tractament de residus de la Comella va cremar 39.500 tones de deixalles l'any 2010 i 36.000 tones l'any 2011, segons va informar el ministre Francesc Camp dijous passat al Consell General. Aquestes xifres demostren que factors com ara la crisi econòmica, que ha comportat la disminució de turistes i el descens de la població, tenen una correlació directa amb una menor generació de residus.

Ara bé, el contracte d'explotació estableix que la planta ha de cremar com a mínim 45.000 tones i que, si no és així, el Govern ha de compensar la concessionària. A més, per al bon funcionament de la planta s'haurien de fer només dues aturades tècniques, però la infraestructura va ser concebuda en uns moments en què pocs oloraven la tempesta econòmica que venia i es pensava encara en un augment de la població i dels visitants i, per tant, també del consum i de les deixalles. Actualment, pel fet de funcionar molt per sota de la seva capacitat, el forn ha de fer llargues parades tècniques que representen un important greuge econòmic.

L'Acord sobre el trasllat de residus amb Espanya ratificat dijous pel Consell General possibilita la importació de residus provinents de l'Estat veí. Això sí, prioritzant criteris de proximitat geogràfica, i tractant-se sempre de determinats residus definits pel Reglament europeu 1013/2006 per a la seva posterior valorització energètica aquí a Andorra.

La importació, agradi o no, és l'única solució possible per amortitzar el nou forn de la Comella al mateix temps que s'implementen noves polítiques per reduir la generació de residus i incrementar els percentatges de reciclatge. El que sí que caldria anar pensant és què farem quan el Centre de Tractament de Residus ja estigui amortitzat, si caldrà fer un nou forn més petit o si simplement ens el podrem estalviar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT