PUBLICITAT

Canons de neu o inactivitat nefasta

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Aquest ha estat un hivern atípic. Temperatures massa elevades i només una setmana amb fred siberià, però gens de neu. En canvi, les estacions han pogut oferir qualitat a les pistes i el Campionat del Món d'esquí alpí femení es va desenvolupar amb un èxit sense precedents. Andorra ha estat en el punt de mira d'aquest esport en l'àmbit professional i ha deixat clar que el país està capacitat per acollir esdeveniments importants de tota mena, tant per l'organització com per les instal·lacions i equipaments.

Els responsables de les estacions andorranes acostumen a dir que, contrariament al que es pensa, un hivern amb poca neu els afavoreix en la dura competència amb les pistes catalanes, ja que les andorranes estan molt més equipades pel que fa als canons de neu gràcies a les importants inversions que s'han fet en els darrers anys.

Només hi ha un punt negre, que és l'esquí de fons. La Rabassa ja dóna la temporada per perduda per falta de neu, com la resta de les estacions de Catalunya. A tall d'exemple, es pot recordar que la poca neu caiguda abans de Nadal i durant el mes de gener, dates on tradicionalment obren les estacions d'esquí de fons de Catalunya, ha fet que tan sols hagin pogut obrir les seves instal·lacions durant quatre dies en dos mesos. Per exemple, el director de l'estació de Lles de Cerdanya, Ramon Rojas, va manifestar que les estacions d'esquí de fons acumulaven pèrdues de fins al 80% respecte a la temporada passada.

L'esquí nòrdic no és una pràctica massiva i per tant els beneficis no permeten les milionàries inversions que sí han pogut executar les pistes d'esquí alpí, però tampoc la Rabassa pot passar un hivern en blanc sense haver obert les instal·lacions. Deixant de banda el futur de Naturlàndia, si s'acaba privatitzant la gestió o no, els actuals responsables han de replantejar-se molt seriosament la instal·lació de canons de neu que garanteixi la pràctica en almenys en alguna àrea concreta durant tota la temporada.

El seu director general, Ricardo Masegosa, ha parlat de «preocupació» pel que ha passat aquest hivern i ha informat que el consell d'administració ha encarregat un estudi per poder disposar de canons cara l'any vinent. Almenys un, a la zona nòrdic de Planell de Conangle, i ja s'han iniciat contactes amb empreses especialitzades i estacions del Pirineu.

La Rabassa, l'única estació de fons del país, ha de deixar de dependre del temps per passar a tenir dependència dels canons de neu, perquè la supervivència i el bon funcionament de les instal·lacions passen per la captació dels aficionats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT