PUBLICITAT

Tot esperant el criteri de Govern...

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El termini perquè el Govern presenti el seu criteri amb relació a la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de nacionalitat finalitza el pròxim 22 de març. És a dir, encara queden dies. El que passa és que estem a tocar de la celebració de la Constitució, una jornada que no deixa de ser de celebració de la ciutadania i els seus drets, i ens trobem que des de les files demòcrates encara no han dit ni «mu» al respecte.

No han dit res concret des del grup parlamentari ni tampoc no ha dit res el cap de Govern, Antoni Martí, que quan era cònsol s'havia mostrat partidari de rebaixar els anys necessaris per accedir a la naturalització i, per tant, als drets polítics.

De fet, no és cap secret que, dins de Demòcrates per Andorra, hi ha opinions per a tot quan es tracta d'aquest tema. És de suposar, doncs, que l'actual política de silenci respon a les ganes de mantenir el debat tancat de portes endins i no esbombar les diferències dins del partit –que avui mateix celebra el seu primer congrés.

Però la qüestió torna a estar damunt la taula. El 14 de febrer el Grup Parlamentari Socialdemòcrata va tornar a presentar a tràmit parlamentari la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat per rebaixar de 20 a 15 els anys de residència per poder demanar la naturalització. Després que en la passada legislatura el ple del Consell General aprovés no tenir-la en consideració, el PS torna a insistir. Ho fa, al·lega, per coherència política i perquè «ara la població s'ha d'equiparar i s'ha d'integrar més», amb paraules del president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu.

Caminem cap a l'obertura econòmica i, segons Bartumeu, no s'entendria que s'ampliessin els drets econòmics a persones residents i no residents i, en canvi, els drets polítics quedessin com fins ara.

Des del Grup Parlamentari Demòcrata insisteixen que no és l'oposició qui ha de marcar el calendari de l'acció política i que no és bona una «excessiva dispersió» d'iniciatives legislatives, quan el país aborda reformes tan importants com la modificació de la Llei d'inversions estrangeres. Ara bé, els agradi o no als demòcrates, els socialdemòcrates els han passat aquesta pilota.

Caldrà veure si la ciutadania entén, o no, que aquesta qüestió es torni a aparcar amb l'excusa del «ara no toca». És clar que la ciutadania que compta –electoralment parlant– és la que ja té els drets polítics.

L'esperança són els demòcrates que creuen també en aquesta rebaixa. A veure si el Dia de la Constitució tenim una sorpresa, o avui mateix, en el si del congrés de DA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT