PUBLICITAT

Encara hi ha motius per reivindicar

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Fa uns anys, quan l'ONU avaluava el que va passar en el lapse que ha seguit el decenni de la dona, arribava a la conclusió següent: «El balanç segueix sent molt esbiaixat: massa responsabilitats per a la dona i excés de poders per a l'home . Mentre les dones són gairebé el 51% de la població i cobreixen dos terços de les hores de treball del planeta, només reben un dècim del total d'ingressos i 1% dels béns». L'equació, sens dubte, ha variat, però la desproporció segueix.

Hi ha dues àrees, però, en què l'avanç femení és irreversible: educació i salut. La Unesco avalua que, a nivell mundial, la diferència que fins fa poc era de 91% d'homes que anaven a l'escola primària en l'edat adequada i de 88% en el cas de les dones es troba a punt d'empatar. I encara que les xifres disminueixen a nivell secundari i superior, es mouen amb gran rapidesa, registrant un considerable augment de dones amb accés a algun tipus d'estudis.

En els països més acomodats i amb un nivell d'educació elevat, ja en la majoria de casos són les dones les que superen els homes pel que fa als estudis superiors, una situació que no fa gaires anys era al contrari.

Per tant, se segueix celebrant el Dia de la Dona –ahir va tenir lloc a tot el món– però amb un escenari diferent, perquè s'ha avançat i molt, encara que continuen havent-hi motius per haver de fer aquesta jornada reivindicativa.

Andorra no és una excepció. La violència de gènere està també arrelada i les dones que en són víctimes necessiten del suport institucional per sortir d'aquest infern. Es podria entendre que la crisi econòmica ha relegat en un segon terme una problemàtica que no s'ha eradicat. No obstant això, l'escenari de l'economia ha provocat un augment de les ajudes que el Ministeri de Salut i Benestar atorga per ajudar a les famílies amb dificultats, sobretot entre les dones d'entre 31 i 35 anys i famílies monoparentals i unifamiliars, que aglutinen més del 60% de les prestacions.

D'altra banda, la xifra continua a l'alça després que al novembre del 2006 s'iniciés el camí de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID). En aquests cinc anys han estat 521 els casos que s'han atés i tots tenen a veure amb violència de gènere en la parella. Cada any aquestes xifres van en augment, el darrer van ser un total de 213 casos. I això només és la punta de l'iceberg, ja que molts casos queden el silenci de la por a fer una denúncia.

En tot cas, malgrat els aspectes negatius, s'ha de veure el futur amb optimisme, i cada cop són més els empresaris que valoren la vàlua del treballador i no el sexe, i les dones que dirigeixen empreses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT