PUBLICITAT

Massa imprudències a les pistes d'esquí

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Per a un metge pensar en l'esquí és pensar en lesions produïdes per accidents sobretot traumatològiques. Les contusions, luxacions i fractures són les més freqüents. Generalment es tracta de lesions lleus que es curen sense necessitat de tractament específic, encara que de vegades poden arribar a ser greus i arribar a requerir d'una intervenció quirúrgica.

Les contusions, comunament anomenades cops, són les lesions més típiques. Les lesions òssies o lligamentoses serien altres lesions bastant freqüents. L'articulació del genoll seria la que més s'afecta. Quant a l'afectació de lligaments, podríem dir que l'articulació que més afecta seria el genoll. Són molt típics els esquinços, igual que el trencament de lligaments d'aquesta. També es poden afectar els meniscs.

La millor manera per evitar aquestes lesions d'esquí és tenir ben regulada la tensió de les fixacions dels esquís. Una fixació massa fort no permetrà que es deixin anar els esquís i que es lesionin els lligaments. Unes fixacions massa soltes faran que es desprenguin amb massa facilitat, fins i tot en moments en què no haurien.

Per tant, la seguretat a les pistes (que a Andorra es va celebrar aquest dissabte) depèn en gran part de què els aficionats adoptin les mesures correctes. Les estacions han fent un gran treball condicionat aquells obstacles que poden ser susceptibles de risc per als usuaris de les pistes, així com per millorar la senyalització per evitar confusions.

Per això, la gran majoria dels accidents no es poden atribuir exclusivament a un fet fortuït o a una negligència dels responsables de les instal·lacions, sinó al poc respecte a les recomanacions o a infravalorar les dificultats de les pistes i sobrevalorar el nivell i la capacitat del propi usuari. Aquestes conclusions es desprenen del Dia de Seguretat a les pistes que se celebra des de fa més d'una dècada i que serveix per informar en una jornada als esquiadors de consells que són essencials per a la seva seguretat i per evitar accidents.

Els risc zero, però, no existeix. Aquesta ha estat una temporada que es recordarà per les víctimes mortals i pels accidents greus, i per això és important que els aficionats adoptin aquests consells per evitar una sinistralitat que, com dèiem, és impossible d'eradicar del tot en un esport tant massificat i on també hi ha persones que no respecten els altres usuaris i que actuen de forma perillosa per a la seva pròpia integritat física.

Les imprudències, com en altres aspectes de la vida, són el principal enèmic. Diuen que es paguen, i aquestes jornades han de servir per augmentar la conscienciació. Només per això ja tenen motiu per continuar celebrant-se.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT