PUBLICITAT

¿S'acabarà la pensió de jubilació?

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

A vegades l'estratègia política serveix per atemorir el ciutadà i que aquest accepti el sacrifici davant de mesures impopulars. Suposem que aquest no és el supòsit quan el president de la CASS, Josep Delgado, va parlar ahir a RNA del futur de les pensions de jubilació amb un to amb major dramatisme del que fins ara s'havia pogut escoltar o llegir.

El Govern ha mogut fitxa amb les famoses 11 propostes i uns formes que han estat criticades pel PS, que ja donat per descartat un pacte d'Estat sobre la seguretat social. Quan s'aprovin les mesures, a partir del pressupost del 2014 es podrà elaborar cada any una llei de finançament de la CASS que permeti revisar periòdicament l'esperança de vida, el preu de compra/venda dels punts de jubilació i el propi sistema de cotitzacions a aquesta branca. Parlant de forma clara, el que es vol revisar de dalt a baix és la branca jubilació. Un tema sensible que, de ben segur, encendrà el debat més enllà de les parets del Consell General i que en realitat és molt més preocupant que la branca general, és a dir la de malaltia.

Que la branca de pensions estarà en fallida més enllà del 2022 ja s'havia afirmat, i de fet són diverses les veus que propugnen als ciutadans que es cobreixin les esquenes contractant un pla de jubilació privat.

Les paraules de Delgado ahir Fan tremolar. Per començar avisa als joves que es preparin per no cobrar pensions i que vagin agafant consciencia que necessitaran estalviar o fer un pla de pensions, però aquesta nefasta situació a la que, ens paraules del president de la CASS, ens han portat els polítics afectarà ja a les persones que ara tenen 50 anys, que tampoc cobraran sinó es fan algunes modificacions.

El panorama no és gens engrescador. L'economia no dóna senyals de reactivació a mig termini i la recuperació trigarà anys, per la qual cosa s'ha de descartar un augment de l'ocupació que ajudi a mantenir les pensions dels jubilats.

L'altre possibilitat, que amb plena seguretat es materialitzarà, passa per augmentar les cotitzacions, tant de la branca de malaltia com la de jubilació, però Delgado considera que una mesura d'aquesta mena per a les pensions de jubilació passaria per multiplicar per cinc el que s'està cotitzant en l'actualitat, una possibilitat que ell mateix veu inviable i inassumible en la situació actual.

Per tant només queda exigir als polítics que facin la seva feina sense defugir del problema i que ho facin de forma raonable, perquè a ningú se li passa pel cap que aquells que ara compleixen amb les seves obligacions com a cotitzants es quedin sense res.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT