PUBLICITAT

Quan el trànsit era la gran preocupació

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Sense recular gaire en el temps es pot recordar quan les enquestes del CRES situaven el trànsit al capdavant de la preocupació dels ciutadans andorrans, una situació que ja signaríem tots actualment. La crisi econòmica s'ha acarnissat amb els empresaris i els treballadors, i l'atur s'ha convertit en una de les principals preocupacions de la població. Descartada pel govern taronja la possibilitat d'instaurar un subsidi per als aturats similar al que funciona en la majoria de països occidentals, el Consell de Ministres va aprovar ahir que s'anomena programa de treball per donar feina temporal a les persones desocupades

Les darreres xifres parlen per si soles, i aquest 2012 seguirà sent un any amb xifres molt negatives. El Servei d'Ocupació va tancar el mes de gener amb 851 inscrits, el que suposa un increment de 72 persones respecte al mes anterior. Així ho va fer públic el Departament d'Estadística, que va posar de relleu que el nombre de beneficiaris de la prestació econòmica per desocupació involuntària també ha crescut. Se situa en 82 persones, vuit més que al desembre.

Dels 851 inscrits a Ocupació 690 busquen feina i la resta volen millorar la seva situació laboral. Estadística va assenyalar que el nombre de demandants en recerca continua sent molt alt amb una tendència anual del 28,5%. De la seva banda, el nombre dels que volen una millora laboral també continua creixent, encara que amb menor mesura amb un 6% de tendència anyal.

La partida que s'hi dedica al programa d'ocupació supera el milió d'euros, 1,4 milions menys que el que costarà la futura rotonda del pont de Casadet, a l'encreuament entre el carrer Doctor Vilanova i la CG1 a la capital, i que es converteix en l'obra pública més important d'aquest exercici.

El programa de treball temporal servirà per donar feina a un màxim de 160 persones durant un període de sis mesos. Per acollir-se, cal estar inscrit al Servei d'Ocupació com a mínim durant tres mesos en l'últim any, no haver rebutjat cap oferta de treball adequada durant els darrers tres mesos, i no realitzar cap activitat remunerada ni percebre la prestació per desocupació. Els beneficiaris seran remunerats amb el salari mínim i tindran una persona que faci el seguiment de la seva tasca.

No es va concretar ahir quines són les feines possibles en un país en què l'atur creix. S'ha de veure aquest programa com un recurs temporal pal·liatiu per sis mesos, però en cap cas servirà per combatre la precarietat ni molt menys per crear llocs de treball estables que donin esperances als desocupats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT