PUBLICITAT

Ja que hi som fem una reforma com cal

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La Unió Sindical d'Andorra va realitzar un qüestionari a tots els partits polítics (coincidint amb les eleccions de l'abril), en la mateixa línia que el va presentar la Plataforma de Sindicats d'Andorra. Tots els partits (DA, PS, ApC i els Verds) , van coincidir en la necessitat de regular el dret de vaga.

I és que malgrat les coincidència i la bona voluntat, de moment s'ha avançat pràcticament res pel que fa a la regulació des mesures de conflicte col·lectiu, com són la vaga o el tancament patronal. Aquesta regulació s'ha de considerar indispensable per garantir la seguretat jurídica de totes les parts, així com la cobertura dels serveis públics i essencials. A més, es tractaria de donar resposta a una petició repetidament expressada per associacions patronals i organitzacions sindicals.

En l'anterior legislatura va entrar al Consell General la proposició de llei de modificació del Codi de Relacions Laborals i la proposició de llei qualificada de llibertat sindical. L'executiu socialdemòcrata va considerar que els dos textos eren «un avenç important en relació a la normativa actual» i que «milloren el dret de lliure sindicació». La situació política i la proximitat de les eleccions va deixar al calaix la proposta

És un buit massa flagrant que deixa Andorra sense homologació respecte als països de l'entorn europeu. És evident que hi ha hagut una manifesta manca de voluntat dels anteriors governs liberals i que les declaracions de bones intencions no s'han coordinat amb l'objectiu real.

Andorra no ha viscut mai una vaga, com a molt manifestacions i concentracions de protesta. Ningú sabria com fer-ho, i donat el cas tant els empresaris com els treballadors quedarien desemparats sense una regulació jurídica que defensi els interessos d'ambdues parts. ¿Com quedarien els serveis mínims? ¿Què s'hauria de garantir? ¿Quina classe de protecció hi ha? Res de res. En la passada legislatura CR va considerar que la reforma del Codi de Relacions Laborals i de la llei Sindical eren temes que no tocaven perquè arribaven en un moment en què l'economia no ho permet i «enfonsarien el país». CR sí que es va mostrar partidari de regular el dret de vaga. Ara DA ha anunciat que el Codi de Relacions Laborals s'ha de reformar perquè és necessari per ajustar la codificació en matèria laboral al procés d'obertura econòmica. I ja que hi són, aprofitaran per introduir-hi altres modificacions i pal·liar mancances flagrants. Dit d'una altra manera, es revisarà tot allò referent a la negociació col·lectiva i es regularà el dret de vaga. Però aprofitant l'ocasió, la reforma hauria de ser més àmplia pel que fa als sindicats i al seu funcionament dins d'un marc normalitzat i amb la protecció adequada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT