PUBLICITAT

Pacte per la CASS: el Govern mou fitxa

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Si algú dubtava de la voluntat real d'abordar la reforma de la CASS, ja no té motius per seguir escorat en l'escepticisme: el Govern ha mogut fitxa i ha elaborat un document amb onze «eixos bàsics» per al pacte d'Estat de la Seguretat Social. Un document que va fer arribar ahir mateix als dos grups parlamentaris, alhora que el feia públic als mitjans de comunicació. Molta atenció perquè, amb les cartes damunt la taula, es pot ben dir que s'ha destapat la capsa dels trons: amb l'objectiu d'assegurar l'estabilitat financera de la Seguretat Social, l'Executiu de Toni Martí proposa que, a partir del pressupost del 2014, s'elabori cada any una llei de finançament de la CASS que permeti revisar periòdicament l'esperança de vida, el preu de compra/venda dels punts de jubilació i el propi sistema de cotitzacions a aquesta branca. Parlant en plata, el que es vol revisar de dalt a baix és la branca jubilació. Un tema sensible que, de ben segur, encendrà el debat més enllà de les parets del Consell General.

Pel que fa a la branca general, un dels canvis importants que es plantegen és la reestructuració de la branca general, de manera que hi hagi una branca malaltia, per a les malalties comunes, i una branca accidents laborals, el sistema de cotitzacions de la qual també seria revisable anualment en funció del risc associat a cada sector d'activitat –en aquest cas, es tracta de cotitzacions patronals. Però en conjunt, els eixos relacionats amb la branca general tenen més a veure amb la gestió que no pas amb el model: definir la cartera de serveis i, tal com s'ha fet aquesta mateixa setmana, revisar periòdicament els preus i les tarifes de la sanitat.

Per cert, el Govern va voler complementar les declaracions fetes a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'ahir amb un quadre que recull les tarifes de responsabilitat de la CASS i que mostra la rebaixa respecte a l'any 2011. Un quadre molt clar quant a les consultes –per posar un exemple–, però més aviat críptic pel que fa a les anàlisis, a les radiografies o a les sessions amb el fisioterapeuta, entre d'altres, ja que el que reflecteix és un coeficient i no pas d'un preu per acte. Vaja,que qui no sap de què va, hi pot prendre mal.

Ara la incògnita és quina serà la reacció dels grups parlamentaris davant del document elaborat a les ordres de la ministra Cristina Rodríguez. Més ben dit, la reacció del grup socialdemòcrata, ja que és de preveure que el grup demòcrata s'avingui amb el que diu el Govern del seu color. Potser és avançar-se als esdeveniments, però pinta que el que aixecarà polseguera, dins i fora del Consell General, són les jubilacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT