PUBLICITAT

Salaris a l'alça en moments d'austeritat

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Els salaris dels cònsols i consellers comunals van augmentar el gener del 2008 el 20% respecte als sous fixats el 2004. Així ho van decidir els 14 cònsols majors i menors en la primera reunió d'aquell nou mandat, celebrada al Comú de Canillo.

Tal com es va informar en aquell moment, l'increment real dels salaris va ser només del 8%, ja que des del 2004 fins al 2008 els sous de cònsols i consellers van augmentar el 12% per efecte de l'IPC. Tal com ja va succeir quatre anys abans, els cònsols van establir unes forquilles que marquen el límit mínim i màxim que pot tenir cadascun dels salaris, deixant la xifra concreta a l'arbitri de cada corporació. Tot i així, l'augment acordat va contrastar amb l'increment de fa quatre anys, que va ser del 40%. En definitiva, el que interessa és la forquilla: 3.400 a 5.400 euros mensuals és el marge en el qual es va fixar el salari del cònsol major i el cònsol menor de cada parròquia. Ja en aquell moment des de l'oposició es van fer sentir les crítiques, que van coincidir a indicar que aquesta nova pujada de la graella salarial repercutia de manera molt directa en la imatge que els cònsols donen a la ciutadania, que quedava molt debilitada per aquest fet. El 2008 la crisi ja era una realitat, malgrat qui havia en què insistia en uns brots verds que han desaparegut.

La crisi ha anat en augment i la situació ha empitjorat, tant pel que fa a les butxaques dels ciutadans, com a les finances de les administracions. Per això sobta que alguns mandataris no hagin fet bandera de l'austeritat en la majoria dels casos sota el pretext que hauran d'assumir més feina i responsabilitats. Aquest va ser un missatge molt clar en la recent contesa comunal, austeritat i donar exemple als ciutadans. Es pot entendre que determinats càrrecs públics hagin de rebre uns honoraris dignes i ajustats a les enormes responsabilitats que han d'assumir, com podria ser els casos del cap de Govern o dels ministres. Però administrar un comú, que exigeix també una dedicació especial i responsable, no és el mateix, com tampoc ho és en funció del tamany de cada parròquia.

L'acord adoptat per la majoria el passat divendres al Comú d'Escaldes d'incrementar els salaris dels cònsols en un 16%, arribant als 5.000 euros mensuals, ha aixecat polèmica i indignació entre molts ciutadans. Potser no es tracta de discutir la xifra en si o d'argumentar que la decisió s'oposa a la filosofia que va defensar i defensa públicament Toni Martí, sinó de reflexionar si aquest és el moment oportú per fer un anunci com aquest, que tanta indignació ha aixecat entre molts ciutadans de la parròquia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT