PUBLICITAT

Mesures justes per als afilats a la CASS

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Tothom s'ha d'estrènyer el cinturó perquè ningú vol que la CASS acabi en fallida, malgrat que la inversió perduda en una societat de risc ha comportat importants pèrdues pel tancament de Spanair i crítiques a la parapública, que no poden ser atribuïbles als actuals ni als anteriors gestors, ja que va ser feta durant la turbulenta etapa en la qual la CASS va perdre gairebé la camisa.

En tot cas, la CASS pertany als seus afiliats i toca als polítics adoptar les mesures necessàries per assegurar no només la supervivència, sinó per mantenir la qualitat en el servei i que els plats trencats en l'anterior època de bonança i de generositat absoluta no els acabin pagant els de sempre, els assalariats que fins fa poc eren els únics que estaven obligats per llei a cotitzar a la parapública.

Les mesures no seran populars, segurament, però més desgast comportaria la ineptitud dels polítics per endreçar un rumb que ara té una trajectòria extremadament perillosa.

Com defensa el PS, exigir l'autofinançament és exigir més del que proclama la Constitució quan diu que Andorra és un Estat social, i a més es posaria en un veritable perill l'assistència actual i l'estat del benestar.

La salut és bàsica, i el pacte d'Estat entre els dos grups amb representació al Consell General és imprescindible per a una reforma de tant calat. Tant se val si es tracta d'una llei nova o de canviar l'existent, perquè a la fi el resultat final serà el mateix, substituir allò que no funciona i que obliga al Govern a assumir un deute que cada any es fa més gran. S'ha d'aturar aquest procés de deteriorament que afecta tant a la branca general com a la de pensions, però el sacrifici no pot ser unilateral, carregant tot el pes a les esquenes dels pacients, és a dir dels afiliats. El prestadors de serveis han d'aparcar les queixes i assumir que la seva aportació es fa imprescindible. Si uns hauran de pagar més per determinats actes i medicaments, altres hauran de guanyar menys perquè la caixa està buida. La CASS i el SAAS han de millorar la gestió, i el Govern no ha de caure en el fet de cedir a les pressions d'un col·lectiu mèdic que ha gaudit d'un sistema massa generós. Mentre continuen les negociacions, l'Executiu preveu implantar d'aquí a 15 dies la rebaixa de les taxes de responsabilitat social, o el que és el mateix, els serveis sanitaris i de benestar social seran més barats a partir del vinent dia 15 de febrer. És una bona notícia dins d'on oceà de fets negatius, i és l'obligació dels qui administren els nostres diners precisament administrar amb justícia les mesures per a la CASS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT