PUBLICITAT

L'UCA i la promoció de la salut pública

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La Unitat de Conductes Addictives (UCA) és notícia de tant en tant, quan els mitjans de comunicació accedim a les dades que facilita el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS). Llavors prenem consciència de la importància de la seva tasca en la promoció de la salut pública, que passa també per combatre la dependència a substàncies legals (alcohol, tabac) o il·legals (cànnabis, heroïna i altres drogues).

És cert que les dades mostren un augment dels casos tractats l'any 2010 respecte al 2009 –concretament, l'augment és del 14%. La primera lectura que es pot fer d'aquestes dades és que, efectivament, cada vegada hi ha més persones que presenten algun tipus de conducta addictiva. Una altra interpretació possible, però, és que socialment s'està més alerta davant d'aquestes conductes i, per tant, es deriven més casos a l'UCA.

Reconèixer un problema és el primer pas per superar-lo. Aquesta frase ha esdevingut un tòpic, però no per això és menys certa. El 48% dels pacients tractats per l'UCA l'any 2010 ho van ser per problemes relacionats amb l'alcohol. Han quedat enrere aquells temps en què beure, fins i tot en excés, era ben vist –o com a mínim, no era mal vist i arribava a ser una conducta acceptable en tots els cercles socials.

Una cosa similar passa amb el tabac. Ha plogut molt des d'aquelles campanyes encobertes al cinema, que exaltaven el glamour de fumadors i fumadores amb boquilla i guants llargs. L'addicció al tabac i els perjudicis sobre la salut dels fumadors i els no- fumadors (o fumadors passius) s'ha convertit en cavall de batalla per a aquells que miren de promoure uns entorns més saludables i lliures de fum. I el més important: s'ha arribat a reconèixer que es tracta d'una addicció més i que hi ha casos en què les persones fumadores necessiten ajuda externa per superar-la.

Les dades mostren igualment que part dels pacients de l'UCA (76 l'any 2010) presenten una patologia dual: la seva addicció està associada a algun trastorn psiquiàtric.

Vivim un moment complicat, en què trastorns com l'ansietat o la depressió van en augment. Això també pot ajudar a explicar el creixement que ha viscut l'UCA i el fet que les patologies duals suposin una part molt important del total de casos tractats.

Avui és més important que mai que serveis d'aquest tipus rebin tot el suport necessari, institucional i social. És des de tots els fronts que s'ha de promoure la salut pública, i és que la salut és el primer. Parlem d'individus, de col·lectius o de societats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT