PUBLICITAT

A temps de prevenir la delinqüència

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El 2011 va ser el quart any consecutiu en què es registra un augment dels delictes comesos per part de nois i noies menors d'edat. Com passa amb altres tendències, correm el risc que, com a societat, ens acabem acostumant a aquest increment continu i que ho acabem trobant com una cosa natural.

Afortunadament, a casa nostra tenim en marxa el Pla de prevenció de conductes delictives, amb una campanya informativa als instituts que es va iniciar el curs 2009-2010. De fet, molts joves desconeixen el Codi Penal i, sovint, estan convençuts que encobrir un company és un acte de lleialtat, ignorant que ells mateixos poden estar incorrent en un delicte com a còmplices. Molts no saben, per exemple, quines conseqüències penals té el consum d'haixix o altres drogues, o l'encobriment d'un amic que hagi comès un furt.

Per tant, la informació que es pugui transmetre des de les escoles i els instituts és una peça clau en la prevenció de la delinqüència juvenil –que en un futur pot esdevenir delinqüència a seques. Cal confiar en la pedagogia com a instrument transformador de la societat. Des de les escoles, s'ha d'explicar quins són els delictes i quines són les penes, amb un discurs que sigui dissuasiu per als joves. Però també s'han d'inculcar aquells valors que volem potenciar col·lectivament, començant pel respecte als altres i també a la pròpia persona.

En definitiva, no ens podem permetre el luxe de donar-nos per vençuts en la lluita per prevenir la delinqüència juvenil. Al cap i a la fi, sempre serà preferible la prevenció que no pas la repressió, encara que en última instància acabin sent necessàries accions en tots dos sentits.

Les xifres de l'any passat són preocupants: 149 menors van cometre un total de 171 infraccions penals. A més, més de la meitat d'aquestes infraccions –en concret, un 57%– van ser per delictes contra el patrimoni: robatoris, furts, apropiacions indegudes o danys dolosos. Els delictes contra la integritat i la llibertat de les persones van suposar un 39% de les infraccions comeses pels joves.

També hi ha un biaix de gènere quan es tracta de delinqüència juvenil: un 81% de les infraccions van ser comeses per nois. En aquest sentit, i apel·lant novament a l'escola i a la resta d'institucions educadores, com pot ser la mateixa família, caldria replantejar-se la pervivència de determinats rols i estereotips que puguin potenciar –i fins i tot premiar– l'agressivitat per part dels nois. Com a societat, tenim deures pendents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT