PUBLICITAT

Stop als accident, un repte de tots

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els accidents de trànsit són inevitables, no en canvi la negligència i imprudència d'alguns conductors i l'eliminació dels punts negres a la xarxa viària. Les morts a les carreteres són un drama per a les famílies i per a la societat en general. La carretera causa més morts que algunes malalties, i sortosament a Andorra l'índex és menys elevat que en altres països, tot i la sinuositat de la les carreteres i els amats de la velocitat que no respecten els senyals de trànsit.

Ho dèiem el novembre passat, després de la mort d'un motorista i d'una vianant a la Massana: els accidents de trànsit són una xacra que pateix la nostra societat i que no es poden assumir com si fossin fets aïllats, puntuals. No tot es redueix a una imprudència de fatals conseqüències, a la pluja torrencial d'un dia, a alguna circumstància fortuïta que no es podia preveure.

També alertàvem que no ens podem acostumar al degoteig d'accidents com si fossin inevitables. La sinistralitat a les carreteres i als carrers es podria reduir prenent les mesures necessàries, eliminant els factors de risc que són efectivament suprimibles.

I evidentment, també amb mesures dissuasives, com la presència policial i els radars que cacin als fitipaldis que posen en risc la vida dels altres conductors per esgarrapar només uns minuts la seva arribada al destí.

Ahir es va presentar l'associació Andorra STOP accidents, una lloable iniciativa perquè, com dèiem, es tracta d'una xacra que ens afecta a tots, i és bo que la societat civil s'organitzi per mantenir sempre encès aquest llum d'alarma contra els accidents i les víctimes mortals al volant. L'objectiu d'aquest entitat, evidentment sense ànim de lucre, és donar suport, ajuda i orientació a les persones afectades per accidents de trànsit, des de l'òptica del contingut humà. La missió principal és promoure un canvi cultural sobre la seguretat, conscienciar la societat i exigir a les institucions implicades l'ajut a les víctimes i als afectats.

És cert que sovint es fan campanyes de d'Interior en diferents àmbits, com prevenir el consum d'alcohol, l'ús del mòbil i del cinturó de seguretat, el casc dels motoristes o la documentació en regla dels vehicles, especialment pel que fa a la ITV.

Per això és important que les campanyes institucionals estiguin acompanyades de la implicació de la societat civil, que vetlli perquè no hagi relaxació i fins i tot perquè la legislació estigui d'acord amb la infracció o presumpte delicte del conductor. Per això no hi ha més que felicitar la iniciativa i esperar que es tracti d'una associació activa que no acabi passant desapercebuda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT