PUBLICITAT

Obrir un comerç a l'instant

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Obrir un comerç en la situació actual no és una decisió fàcil, perquè cal arriscar diners per a un projecte que no té garantida la viabilitat. Hi ha qui són emprenedors amb idees innovadores, altres s'hi veuen forçats per intentar sobreviure després de perdre la feina. En definitiva, la rendibilitat d'un negoci depèn del molts factors, com l'especialització, oferir un producte original, una bona ubicació per a determinats productes, i una atenció de qualitat i que es tradueixi en satisfacció del client.

Són molts els locals buits que busquen comprador o llogater, i paral·lelament també es pot apreciar l'obertura de nous comerços i restaurants que busquen ocupar un espai en l'àmplia oferta andorrana.

S'estan fent campanyes constants per revitalitzar el comerç i animar els visitants a que els aparadors siguin també un atractiu per fer una petita estada a Andorra. Davant el desanim generalitzat i la baixada de consum no queda més que mantenir viva la imatge d'Andorra com una gran concentració comercial amb tota mena de productes i amb preus molt competitius.

Així, el sector, un altre més, ho està passant malament. Obrir més hores no es tradueix obligatoriament en un augment de les vendes, i la situació de França i especialment d'Espanya és un escull davant el qual Andorra no té maniobra d'acció.

Ja que les vendes depenen del mercat i en menor mesura de les campanyes de promoció, és bo no posar excessius obstacles a aquells que opten per aventurar-se en obrir un comerç. Generen riquesa amb la pròpia obertura i poden oferir llocs de treball si la botiga aconsegueix un rendiment normal, alhora que permeten aprimar una llista de persones desocupades que no para de créixer. En la reunió d'ahir entre el Govern i els cònsols de les set parròquia es va fer un salt per agilitzar l'obertura de comerços. La fórmula actual de procediment simplificat en cinc dies sembla que no funciona com s'esperava, segons paraules del ministre d'Economia, i ara s'optarà per posar en marxa una obertura exprés,és a dir en zero dies, instantània.

No sembla un canvi significatiu que pugui servir de revulsiu perquè s'obrin més negocis, però en tot cas no ha de suposar cap perjudici sempre que es facin els controls necessaris perquè els locals disposin de totes les autoritzacions i no es facin trampes per estalviar impostos i taxes, així com també que els establiments estiguin condicionats amb les mesures exigides per Comerç,

Si no és així, el que en teoria han de ser facilitats es pot convertir en un problema amb locals oberts sense els requisits exigits.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT