PUBLICITAT

Convèncer amb el nou model fiscal

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'objectiu principal del Ministeri d'Economia és l'obertura, entesa en tres nivells: física, tecnològica i econòmica. Entre d'altres qüestions a realitzar per assolir l'objectiu, el Govern presentarà, abans del març vinent, el projecte de modificació de la llei d'inversió estrangera, que vol obrir al cent per cent l'entrada de capital estranger «sense excepcions sectorials». Així ho va exposar el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, davant la comissió legislativa d'Economia.

El cicle de recessió econòmica actual s'està allargant més que d'altres anteriors. Es pot atribuir, en part i segons l'Executiu, al fet que Andorra «és una economia tancada» i que l'única via de creixement és «canibalitzar el mercat».

En la que serà la primera fase, que s'allargarà fins al març que ve, s'inclouen qüestions com la modificació de la llei d'inversió estrangera. Alcobé va manifestar que es vol una obertura «del 100% i generalitzada», «sense excepcions sectorials». Sí que s'inclouran clàusules de salvaguarda per protegir la sobirania del país, la seguretat i el medi ambient. En aquesta línia, per a l'arribada de capital es requerirà d'autorització de l'Administració, ja que Andorra és «vulnerable» a l'entrada de capitals de dubtosa procedència i al blanqueig. Igualment es reconeixerà els «monopolis naturals», com pot ser els sectors de l'energia i les telecomunicacions.

Els requisits per obtenir l'autorització seran d'aportar capital, coneixement i capacitat de generar activitat econòmica. La CEA també s'ha pronunciat, i planteja posar un peatge d'entrada a les empreses foranes que vulguin establir-se al país. Les exigències que la CEA vol que des del Govern es contemplin a la reglamentació que s'ha de desenvolupar per a l'obertura passen per reclamar que els negocis «aportin un valor afegit». Aquesta condició és la de la creació de llocs de treball i millorar la imatge d'Andorra a l'exterior.

S'està parlant molt de l'obertura, però no ens hem d'enganyar. No serà la solució a la crisi interna i el temps que s'ha perdut des de la primera obertureta passarà factura. Com afirma l'excap de Govern, Òscar Ribas, faran falta deu anys per consolidar un model fiscal que generi confiança en les empreses serioses que poden aportar riquesa a Andorra. No es tracta d'obrir a projectes volàtils que busquin un benefici immediat sense aportar res al país, sinó de convertir Andorra en una plaça atractiva perquè societats de prestigi apostin per fer el salt fins al Principat. No ens referim a una política restrictiva ni proteccionista, l'obertura ha de ser total, però ben dirigida per evitar fracassos i projectar una mala imatge.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT