PUBLICITAT

Evitar els accidents és cosa de tots

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Un nou accident mortal a les nostres carreteres i ,novament, hem de reclamar que s'emprenguin mesures per prevenir-los: revisió dels punts negres de la xarxa viària, controls de velocitat... I sancions quan calgui. Sense entrar a jutjar què va passar la matinada de divendres a Canillo, hem de ser conscients que, com a país, no ho devem fer gaire bé a la carretera. Els veïns catalans ens diuen que som una colla de fitipaldis conduint i segur que encara hi ha algú que pensa: «Sí, sí, tu ves dient, però a mi no em treuen punts quan fulmino els radars de la C-14». No tota la responsabilitat és dels conductors. No sempre. És cert que hi ha elements a la xarxa viària que es mereixerien un monument de com no s'han de fer les coses –per exemple, la rotonda del Km. 0.

Ho dèiem al novembre, després de la mort d'un motorista i d'una vianant a la Massana: els accidents de trànsit són una xacra que pateix la nostra societat i que no podem assumir com si fossin fets aïllats, puntuals. No tot es redueix a una imprudència de fatals conseqüències, a la pluja torrencial d'un dia, a alguna circumstància fortuïta que no es podia preveure de cap de les maneres.

Tampoc no ens podem acostumar al degoteig d'accidents com si fossin inevitables. La sinistralitat a les carreteres i als carrers es podria reduir prenent les mesures necessàries, eliminant els factors de risc que són efectivament suprimibles.

La inseguretat viària afecta a tothom: vianants, ciclistes, motoristes, conductors. Els vianants són els més febles. Per això no ens cansarem de denunciar el perill que suposa el pas de zebra que hi ha al pont de París, just on conflueixen els vehicles que baixen de la rotonda de la Dama de Gel, des d'Escaldes-Engordany, amb aquells que, provenint de Bonaventura Armengol, fan tot el tomb per anar a buscar l'avinguda de Meritxell o el carrer de Prat de la Creu, a Andorra la Vella.

Els ciclistes es troben amb carreteres sense voral o amb un voral ridícul i desigual. D'una banda, el Govern diu que vol potenciar el cicloturisme. L'entorn ho permet. Però la realitat és que moltes de les nostres vies són perilloses, i no s'hi val l'excusa que són traçats antics: s'estan construint noves infraestructures i en cap moment no s'ha tingut en compte la circulació de bicicletes. Si no, passin per la rotonda que s'acaba d'inaugurar a la sortida d'Encamp del Túnel dels Dos Valires.

Evitar els accidents de trànsit és cosa de tots. La nostra actitud a la via pública ha de ser responsable, el dia que conduïm, el dia que anem amb bicicleta o el dia que som un simple vianant. I les administracions també hi han de posar de la seva part.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT