PUBLICITAT

Sense pausa, però sense tantes presses

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El Consell General es va reunir ahir per celebrar la sessió tradicional de Sant Tomàs. Una sessió que va tancar el síndic general, Vicenç Mateu, subratllant que la decisió d'escurçar els terminis dels tràmits parlamentaris en el cas del debat de totalitat del Projecte de llei del pressupost i també en el cas de les lleis fiscals –sempre dins d'allò que permet el Reglament del Consell General– té un caràcter excepcional i respon a la necessitat, d'una banda, de disposar d'un pressupost de l'Estat com abans millor i, de l'altra, de no posposar tot un any l'entrada en vigor dels nous impostos. És a dir, tot i reconèixer que potser no ha estat el més «elegant», el síndic va argumentar la decisió emparant-se en «l'interès general».

Lògicament, és el grup socialdemòcrata qui més ha criticat la reducció dels terminis –especialment en boca del seu president, Jaume Bartumeu– pel fet que els consellers generals han disposat de menys temps per analitzar els textos i preparar les esmenes corresponents. Ara bé, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va voler deixar clar, en declaracions posteriors als mitjans de comunicació, que això també els ha fet treballar a ells amb més presses.

El cap de Govern, Antoni Martí, va recordar que és la Sindicatura qui pren la decisió d'escurçar o no els terminis dels tràmits parlamentaris. El que va obviar és que és el Govern qui no va entrar el Projecte de llei de pressupost al setembre, tal com havia anunciat. Això, certament, hauria donat més marge al Consell General.

En qualsevol cas, el que es desprèn del discurs que va servir per cloure la sessió de Sant Tomàs és que, tot i la importància de les lleis que es dibuixen a l'horitzó –reforma de la Llei de la CASS, revisió de les competències i les transferències als comuns, mesures per a l'obertura econòmica, inclosa la modificació de la Llei d'inversions estrangeres–, la voluntat és treballar, d'ara en endavant, sense pausa, però respectant els terminis ordinaris en la tramitació parlamentària.

És cert que un Govern que té el suport de 22 consellers generals ha de poder tirar endavant les seves propostes sense massa entrebancs, però la tasca parlamentària té els seus tempos i, pel bé de la qualitat democràtica, s'han de respectar sempre que això sigui possible. No s'ha infringit en cap moment el Reglament del Consell General, però aquesta reducció de terminis, si hem de fer cas al síndic, no serà la norma.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT