PUBLICITAT

Un pessimisme massa perillós

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Pessimisme. Aquesta és la paraula amb la qual es podria resumir l'actitud dels europeus i també dels andorrans davant la seva situació laboral i econòmica. Si mirem cap el sud, més de la meitat dels treballadors no espera ni augment de salari (51%), ni bonus a final d'any (51%), ni ingressos extres durant l'any que ve (50%). A més, quatre de cada deu espanyols creu que pot perdre la feina. Es tracta d'una de les xifres més altes d'Europa, segons l'estudi Randstad Workmonitor. Espanya lidera la classificació europea en aquesta matèria només superada per Grècia, en què gairebé la meitat dels seus treballadors (49%) reconeix que té por de perdre la feina. Unes xifres que queden molt lluny de les que ofereixen països com Noruega (19%) o Alemanya (18%), on els treballadors veuen molta més estabilitat en les seves empreses.

I el pessimisme no és mai un conseller bo. Davant l'adversitat el que cal és optimisme, però de cap de les maneres un optimisme buit de contingut. Treballadors i empresaris ho estan passant malament, i és feina dels gestors polítics activar mesures que generin un optimisme fundat que faci als ciutadans creure de veritat en el futur del país i que la crisi pot ser superada, més enllà de dependències externes i d'altres factors.

Tothom coincideix en què el 2012 tornarà a ser un any molt complicat, i aquesta percepció és generalitzada també a Andorra. A banda de l'opinió dels experts, la dels ciutadans no divergeix gaire. Segons va informar ahir el CRES, un 71% dels ciutadans d'Andorra que han respost a l'enquesta pensa que la crisi no ha tocat fons, una xifra que suposa un increment de més de 30 punts respecte al 2009. El contingut de les enquestes de l'Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l'Institut d'Estudis Andorrans mostra com el percentatge de la gent que afirma haver-se quedat sense feina augmenta, i que el percentatge de persones que diu que li afecta la crisi passa del 63 al 66%, una xifra en la qual no es té en compte la gent que ha hagut de marxar forçada per l'atur. Les principals preocupacions dels enquestats segueixen sent els problemes per trobar feina, les polítiques socials, prestacions i pensions, i l'economia.

L'enquesta és el clar reflex del que se sent i es viu al carrer. La davallada d'activitat i l'atur és una de les prioritats que cal combatre, i no només sota el paraigües de la inversió estrangera, sinó confiant en les empreses del país. I sobretot, ja més a llarg termini, cal avançar cap a una economia més diversificada que doni oportunitats als ciutadans del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT