PUBLICITAT

Solucions energètiques sostenibles

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La cimera de Durban, per buscar compromisos globals contra el canvi climàtic, ha coincidit a casa nostra amb un anàlisi de la situació energètica per part de FEDA. Comparant els acords de la cimera i veient l'estratègia de la nostra parapública, poden observar si ens trobem en la línia desitjable de cara al futur, o bé s'hauran d'adoptar uns plans estratègics que ja s'estudien amb la creació del Fòrum Energia i Futur per impulsar en els propers quatre anys iniciatives vàlides en matèria energètica.

Vivim en un món en què les decisions importants no s'adopten, per una prepotència dels països rics cap a la resta. La cimera de Durban ha estat, una vegada més, una mala notícia –que tots esperàvem– perquè malgrat que les negociacions continuen, no es donen passos endavant per frenar mínimament els devastadors efectes de l'escalfament excessiu de l'atmosfera. Dues setmanes de discussions per acabar amb un nou aplaçament i buscar un acord el 2015. Resulta decebedor que les postures més recalcitrants siguin les que guanyen posicions. Estats Units en aquest cas és el principal culpable en posar sempre pals a les rodes. No s'ha aconseguit canviar els models productius i desenvolupar energies alternatives sense perjudicar la competitivitat. La feina és important i l'ONU ha de tornar a intentar trencar el gel negociador.

A nivell domèstic, FEDA informa de la baixada del consum d'energia elèctrica en el creixement sostingut en els darrers anys, malgrat que el consum domèstic és el que més ha crescut. Si tenim present que la majoria d'energia elèctrica és importada, hem de saber fer una limitació real al creixement futur. Les vies de solució són un estalvi, ja que els recursos tant propis com importats són limitats. També un reforçament de les xarxes per aconseguir el màxim de rendibilitat i aprofitar l'energia dels països veïns. Finalment, i el que és més important, diversificar les fonts d'energia, cercant solucions eficients com la cogeneració i augment de la producció a Andorra.

Estem a temps de prevenir i orientar el consum de l'energia amb un major desenvolupament de l'energia elèctrica, canvis en els automòbils, equipaments de centrals fotovoltaiques, o noves centrals de generació elèctrica, així com utilitzar la dependència dels fenòmens climàtics tant per a la producció com per a la satisfacció de la demanda. Treballar en el desplegament de la nova filosofia energètica és important per poder afrontar el futur amb les necessàries garanties. Convé fer la feina ràpidament, perquè els avenços en aquest sentit són cada dia més grans i tot el món s'adona que les limitacions energètiques només es poden salvar amb energies alternatives.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT