PUBLICITAT

L'abstenció i els vots en blanc

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Una de les notes més característiques de les eleccions al Principat d'Andorra és la seva elevada participació. Com a data és bona, però es poden donar moltes explicacions sobre el perquè del fenomen. Si analitzéssim a nivells dels països democràticament més avançats, veuríem que la participació poques vegades s'apropa a la nostra, el que no vol dir que siguem més demòcrates que la resta, perquè en països més totalitaris l'índex ronda sempre el cent per cent i recordem alguns casos que el superaven O sigui que sapiguem centrar el tema i acceptar aquesta data com un fet que cal estudiar.

No penso que sigui una raó aclaparadora el fet que en un any s'hagin fet dues eleccions, al·legant que al elector li cansa anar a votar. De ser així hauríem de pensar que la nostra democràcia és encara fràgil i es troba en un moment delicat. És més, caldria advertir que la participació ciutadana ha d'anar més enllà del vot, i que hauria de saber i poder participar en un moviment ciutadà en constant moviment, sobretot en aquests moments de crisi en molts sentits i no únicament en l'econòmic. El nostre món està convuls, però no és pitjor que el d'abans en moltes circumstàncies. La diferència és que ara no es creuen en les paraules, perquè només parlen uns i els que ho haurien de fer també estan callats fins el moment de votar, per tornar a emmudir. El món de la paraula està devaluat. No s'hi val enumerar problemes si no aportem la forma de resoldre'ls. Parlar és fer i no únicament expressar. Tota ombra és filla sempre d'una llum i en la mesura que sapiguem descobrir la foscor arribarem a trobar-nos amb el blanc. No es tracta de parlar més, perquè menys valor tenen aleshores les paraules. Es tracta de saber expressar el que passa i preparar en silenci la resposta. Ser ciutadà és saber alimentar les paraules però en funció de l'acció i no de la passivitat.

Els vots amb blanc són molt significatius, perquè demostra que no tot va bé del tot. Abstenir-se és una cosa i el vot en blanc té una altra lectura molt diferent. La no participació representa passivitat davant un projecte que no agrada. El vot en blanc és una resposta a la necessitat de passar a l'acció. Independentment de les moltes lectures que es puguin fer en aquestes comunals, aquests dos aspectes convé que els tinguem molt presenta, pot aportar una altra tipus de llum.

I també s'ha de saber impregnar a les noves generacions, als joves desencantats, que amb el vot es poden canviar les coses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT