PUBLICITAT

Pacte d'Estat per a la sanitat pública

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Han començat les sessions de treball per trobar un consens el més ampli possible que faci possible redactar una nova llei de la CASS més transparent en la gestió, més solidaria per als usuaris i més justa per a tots a l'hora d'assumir el seu finançament.

El consens no necessàriament vol dir submissió d'uns a uns altres. Necessita exposició clara de les diferents propostes, valoració de costos i rendiments, anàlisi d'eficiències i eradicació de despeses innecessàries, política de prevenció i ajut als malalts, i seguretat de pensions i ajuts socials als que més ho necessiten. No es tracta de qui guanyi en les deliberacions, perquè l'únic guanyador no pot ser altre que el propi ciutadà. Acceptem les propostes d'uns i altres i busquem el millor per a tots.

La llei no pot ser lineal pel que fa al pagament, sinó distributiva i equitativa. Està clar que no es pot aconseguir el dèficit zero, però si que hem d'intentar el mínim de despesa amb el màxim de servei. En aquest moments fer més per menys. Això implica una assumpció de responsabilitats i anul·lar les accions injustes o innecessàries.

Són molts els models als quals podem acudir per intentar fer el nostre amb personalitat pròpia. En el seu moment va ser públicament elogiat, ara sembla que ha quedat caduc. Si sabem conservar tot el que té de positiu i desterrem la part negativa amb rigor, justícia i transparència, farem una llei vàlida per a tots en la que tots cooperaran però en la justa mesura de les seves possibilitats.

Demanem responsabilitat en les propostes i justícia social en les resolucions. És un fet inqüestionable que en els actuals moments tenim usos i abusos que s'han de corregir. Fiquem el bisturí i sapiguem prioritzar. No sigui cas que, una vegada més, els dèbils siguin els que comencin a pagar i els que poden ho facin més tard. El mateix podem dir en el tema de les responsabilitat. Defensem la feina ben feta de molts excel·lents professionals, sapiguem variar, adaptar o eradicar massa privilegis sectorials que dupliquen funcions o bé que es podrien fer en un sistema públic.

En aquest inici de sessions sí que demanaríem la màxima transparència per saber en tot moment quins són els posicionaments i quines les solucions i propostes d'uns i altres, La feina tot just comença i queda un llarg camí que intentarem seguir de manera responsablement critica.

Les retallades en sanitat sempre són doloroses i amb dosi d'injustícies, i per tant s'ha de ser molt cau amb allò que es reformi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT