PUBLICITAT

No al tancament del consolat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Al Principat hi ha més de 12.000 persones de nacionalitat portuguesa. Amb el tancament del consolat, la realització de qualsevol tràmit se'ls complicarà considerablement, havent-se de desplaçar fins a Barcelona per ser atesos. No és estrany, doncs, que la principal reivindicació de la comunitat portuguesa s'expressi amb aquest Nao ao fecho do consulado, oblidant aparentment que el tancament afecta també l'ambaixada.

Tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, van lamentar l'anunci oficial de Lisboa, que fixa el 31 de desembre com a data de tancament tant de l'ambaixada com del consolat. De fet, Saboya va explicar que, des del Govern de Portugal, els han assegurat que estan treballant per veure com es pot garantir una mínima estructura consular, de manera que els portuguesos residents a Andorra –que suposen el 20% de la població– tinguin la possibilitat de seguir fent aquí els tràmits administratius.

És feina del nostre Govern seguir de ben a prop qualsevol decisió futura que es prengui a Lisboa en relació amb aquest assumpte, ja que és la comunitat resident a Andorra qui patirà les conseqüències d'aquest tancament. Un tancament que s'ha de respectar quan s'addueixen qüestions pressupostàries, però que costa d'entendre quan s'anuncia en paral·lel a l'obertura d'altres ambaixades a Àsia i Amèrica Llatina.

De fet, el que costa més d'entendre és que no s'hagi desvinculat el tancament de l'ambaixada del tancament del consolat, tal com reclamava el Consell de les Comunitats Portugueses. No és que les relacions diplomàtiques no siguin importants: l'ambaixada facilitava les relacions bilaterals entre els dos estats –algunes qüestions que s'havien posat damunt la taula tenen a veure, per exemple, amb l'educació i l'ensenyament de la llengua portuguesa a les escoles andorranes. En qualsevol cas, és de suposar que, malgrat la dificultat sobrevinguda de no disposar d'una ambaixada aquí a Andorra, les relacions es poden mantenir igualment i en termes de bona cooperació.

Però on no és pot cedir encara és en el tancament del consolat. És normal que la comunitat portuguesa vulgui cremar tots els cartutxos abans de renunciar al servei consular i, en aquesta lluita, haurien de comptar amb el suport de totes les persones que vivim a Andorra, sigui quina sigui la nostra nacionalitat. La proclama és ben clara: «No al tancament del consolat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT