PUBLICITAT

El suport públic per al lloguer d'habitages

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Un dels grans problemes de la crisi actual és l'habitatge. Certament hi ha hagut un reajustament dels preus dels lloguers i de compra, però els experts consideren que encara no s'han situat a nivells òptims i que encara hauran de baixar més. Aquest estoc d'habitatges buits ha produït, de forma paral·lela, que hagi augmentat la mobilitat i que molts llogaters optin per un canvi a un pis més econòmic. Així ho constaten les agències immobiliàries, que també pateixen la crisi en forma de paralització del mercat d'habitatge de nova construcció. Hi ha dos aspectes que les famílies no poden prescindir, com és l'habitatge i l'alimentació, a banda de tenir coberta l'assistència sanitària i l'educació.

En altres països, i a Espanya més concretament, el problema està agafant una dimensió considerable. Per exemple, l'Associació General de Consumidors reclama als partits polítics que impulsin una llei de fallida familiar per a les famílies afectades pel sobreendeutament, i considera necessari establir una moratòria hipotecària per a consumidors amb greus dificultats econòmiques. A Andorra, a falta de dades oficials sobre impagament d'hipoteques, tot fa indicar que aquest se situa a nivells molt inferiors als d'Espanya però que l'habitatge (lloguer i hipoteca) és un problema també present associat a l'augment de la desocupació laboral.

A Andorra no existeixen els pisos socials o de protecció oficial. En era del Govern Forné (en ple auge de l'activitat immobiliària) es va engegar uns ajuts circumscrits a uns interessos tancats i atractiu per a la compra, que van quedar obsolets i desfasats quan els interessos de mercat van començar a baixar i ho van fer per sota d'aquests crèdits privilegiats.

Anys més tard, condicionat per l'especulació immobiliària, el Govern liberal es va veure obligat a fixar unes ajudes per a famílies amb recursos molt allunyats per fer front als elevats preus del mercat de lloguer. La situació ha canviat, però no l'escenari. Els ajuts van en augment, ja no tant pels preus dels lloguers, sinó per l'estrall que està ocasionant aquesta crisi internacional. S'acarnissa amb els empresaris i deixa en el llindar de la pobresa a moltes famílies treballadores. En l'àmbit d'aquesta problemàtica el Govern va aprovar ahir l'atorgament de les subvencions a l'habitatge de lloguer, que augmenten un 7,5%, i per a les quals s'hi destina un import proper a 1,2 milions d'euros. Malgrat la buidor de les arques públiques, l'Executiu ha d'atendre aquesta ferida social, darrere de la qual s'amaguen drames familiars que necessiten del suport d'un estat que no pot renunciar a ser de benestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT