PUBLICITAT

Electricitat nacional i menys dependència

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La dependència energètica d'Espanya i França no ha comportat fins el dia d'avui cap mena de problema. Ens al contrari, gràcies al conveni de subministrament Andorra ha pogut gaudir de la compra d'electricitat a preus molt competitius, fins i tot en alguns moment per sota dels del mercat.

Amb tot, des de fa temps es continua treballant per incrementar la producció pròpia i que aquesta dependència no sigui tant excessiva, ja que en l'actualitat és del 85%, una percentatge massa alt en un sector d'interès nacional.

L'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE), que agrupa les mútues elèctriques del país – Nord Andorra, Unió Elèctrica d'Encamp, Sercensa i Mútua Elèctrica de Sant Julià–, va presentar ahir en un acte públic a la Massana un projecte d'energies renovables que contempla la possibilitat de construir sis centrals hidroelèctriques que podrien arribar a produir l'11,67% de l'energia que es consumeix a Andorra, que sumada a la capacitat de FEDA s'arribaria a aconseguir un 27% de producció nacional. La inversió inicial seria cent per cent privada, es calcula en 72 milions d'euros, i inclou la construcció d'un túnel de vuit quilòmetres de llarg que permetria transvasar aigua del cabal del Valira del Nord a l'alçada de l'oratori de Sant Antoni a la Massana fins a Aixovall.

Per la dimensió del cost es tracta d'un projecte de gran envergadura, una aposta inusual en la situació de crisi actual. El projecte compta amb la benedicció de l'Executiu, segons es desprèn de les declaracions del Ministre de Finances, Jordi Cinca, i especialment important és el compromís de les entitats bancàries, que veuen el projecte com una iniciativa interessant pel que fa a la rendibilitat, ja que les mútues calculen que serà d'entre el 8 al 16% anual. Per fer realitat el projecte és necessària una modificació legislativa que suprimeixi les restriccions a les quals estan sotmeses les companyies elèctriques amb l'excepció de FEDA.

Les perspectives que apunten a què el preu de l'energia s'incrementarà fins a preus que seran difícils d'assumir és un factor important que avala el projecte presentat ahir per AESE, que permetrà un major aprofitament dels recursos del país i una menor dependència de l'exterior.

El túnel que s'haurà de construir entre la Massana i Aixovall per canalitzar l'aigua del Valira haurà de tenir molta cura amb el respecte al medi ambient, ja que es tracta d'un recorregut de vuit quilòmetres, però salvant aquest obstacle tot fa indicar que l'interès dels inversors demostra que el projecte és viable i interessant per a Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT