PUBLICITAT

L'obertura i tics proteccionistes

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'objectiu principal del Ministeri d'Economia és l'obertura, entesa en tres nivells: física, tecnològica i econòmica. Entre d'altres qüestions a realitzar per assolir l'objectiu, el Govern presentarà, abans del març vinent, el projecte de modificació de la llei d'inversió estrangera, que vol obrir al 100% l'entrada de capital estranger «sense excepcions sectorials».

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va detallar el mes passat que es vol una obertura del cent per cent i generalitzada, sense excepcions sectorials. Malgrat això, sí que s'han previst clàusules de salvaguarda per protegir la sobirania, la seguretat i el medi ambient, que es tradueixen en què per a l'arribada de capital estranger farà falta sempre l'autorització de l'Administració, per evitar l'entrada de capitals de dubtosa procedència i el blanqueig. Igualment es reconeixerà els monopolis naturals, com poden ser els sectors de l'energia i les telecomunicacions, que queden blindats.

Per les diferents reaccions que s'han fet públiques des què el cap de Govern va anunciar que es faria efectiva l'obertura de manera ràpida, confiant en què serveixi per animar l'economia del país, pràcticament han estat inexistents les veus discordants que no fa massa temien una invasió de la competència forana.

Almenys així sembla públicament. Però poc a poc s'està detectant uns posicionament que amaguen dissimuladament un afany de proteccionisme de determinats col·lectius, que lògicament temen que l'arribada de professionals de l'exterior suposi una amenaça. Ens podríem referir a col·lectius com els dels metges o dels economistes, que coincideixen en reclamar a l'Executiu que reguli l'accés a les respectives professions. D'una banda, els primers reclamen un marc legal abans que es liberalitzi el sector per garantir la igualtat de condicions. Els segons, una regulació de la professió que fixi les condicions per poder establir-se a Andorra. En ambdós casos s'evita exterioritzar una oposició a l'obertura, tot i que es poden entreveure tics proteccionistes en aquesta coincidència, malgrat que una regulació general no ha de suposar un entrebanc important.

Un altre punt és que els professionals liberals puguin també exercir a l'exterior com a reciprocitat a l'actuació que endegarà l'Executiu, una demanda que s'ha d'entendre com a raonable. Malgrat aquestes matisacions és clar que l'obertura és irreversible. Hi ha consens polític i les principals patronals ja s'han expressat a favor de què el capital estranger alimenti l'economia nacional. S'haurà de veure, però, quin grau d'interès es produirà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT