PUBLICITAT

Degoteig de llocs de treball perduts

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La Confederació empresarial Andorrana (CEA), juntament amb els presidents de les associacions empresarials sectorials, es van reunir aquesta setmana amb el cap de Govern, Toni Martí, i els ministres d'Economia, Funció Pública i Interior, amb l'objectiu de fer arribar les seves inquietuds i que Govern els informés sobre les seves accions i calendaris.

I és que la inquietud és gran. No només entre l'empresariat, sinó també en els assalariats i, en conjunt, en tota la ciutadania. Les notícies que arriben de l'exterior no conviden al positivisme, i les noves dades que s'anuncien des de l'interior tampoc aporten una mica d'optimisme que permeti augurar una mínima millora de l'economia durant l'any que ve.

La dada més preocupant de la trobada entre els representants dels empresaris i l'Executiu és que Andorra perd cada dia un lloc i mig de treball. Xavier Altimir, president de la CEA, va avançar que aquesta tendència no podrà canviar fins el 2013, moment en què, segons el calendari del Govern, ja estaran enllestides totes les mesures de reactivació, com el nou marc fiscal, l'obertura a la inversió estrangera i la signatura de convenis de no doble imposició amb França i Espanya, previstes per al juny del 2012, i que permetrà als empresaris tenir eines per vendre a l'exterior i aconseguir inversors.

Ahir el Servei d'Ocupació va fer públiques les dades comptabilitzades l'últim dia del mes passat, que tornen a ser negatives. El nombre global de demandants és de 892 persones, en comparació a les 846 persones al setembre. 701 estan en recerca de lloc de treball, i el nombre de beneficiaris de la prestació econòmica per desocupació involuntària és de 101 persones –96 persones al setembre. Segons el departament s'observa un augment important del nombre de demandants i una reducció dels llocs de treball, variacions que associa al final del període estival.

700 persones inscrites al Servei d'Ocupació pot semblar una xifra baixa, sobretot si erròniament es fa una extrapolació amb les dades espectaculars d'atur d'altres països de l'entorn. 700 persones i 1,5 lloc de treball menys cada dia són dues dades que per a Andorra tenen una dimensió que mai s'havien donat. El fenomen de l'immigrant que marxa a la seva terra quan es queda sense feina s'ha frenat, perquè no hi ha oportunitats que buscar.

El 2012 comença amb un gran repte per al Govern, com és demostrar que el paquet de mesures que s'han anunciat són realment efectives, sense oblidar que en un escenari amb tant protagonisme de les retallades no es pot deixar de banda la sensibilitat social necessària per combatre un increment del nombre de famílies que queden desemparades sinó reben l'assistència de l'Administració.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT