PUBLICITAT

Escèptics amb l'ampliació horària

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els resultats de l'enquesta del CRES relatius a l'ampliació dels horaris comercials es poden llegir de diferents maneres. D'una banda, hi ha els treballadors del comerç i de l'hoteleria, el 71% dels quals creuen que l'ampliació horària no repercutirà en un major nombre de vendes. És evident que, a l'hora de manifestar la seva opinió, aquests treballadors han pogut prendre en consideració les conseqüències, i possibles inconvenients, que aquesta ampliació té sobre la seva jornada laboral. Però també és cert que són aquests mateixos treballadors els que poden constatar, de primera mà, què està passant aquests primers mesos d'entrada en vigor de la nova llei d'horaris.

Cal recordar que, el dia que el Consell General va aprovar la llei, va ser el mateix cap de Govern, Antoni Martí, qui va assegurar que serien «comptats» els dies que els comerços obririen efectivament fins a les deu de la nit. I ho va dir conscient que el context de crisi econòmica ha provocat que vinguin menys turistes i que els turistes que vénen gastin menys. És a dir, conscient que la mesura aprovada només s'aplicarà determinats dies de la setmana i en determinades èpoques, quan l'afluència de turistes al Principat és més important.

Més enllà de les mesures de conciliació de la vida laboral i la vida familiar i personal, que s'hauran de definir i aplicar com més aviat millor perquè la llei no perjudiqui els treballadors del sector, l'escepticisme que reflecteix l'enquesta del CRES –un 59% del conjunt de la població no confia en els resultats de l'ampliació horària– és possiblement una mostra del pessimisme que s'està estenent per tots els sectors de l'economia.

Al final, els comerciants només obriran fins més tard si veuen que fan calaix: les despeses que implica obrir més hores –els sous dels dependents o la llum– només es poden assumir si hi ha prou clients d'última hora.

La gran incògnita és si aquesta percepció majoritària, aquest escepticisme, canviarà sensiblement durant la pròxima temporada d'esquí. El mes de desembre, amb les pistes obertes i les festes de Nadal i de Reis a tocar, és tradicionalment un dels moments més dolços per al comerç del Principat.

L'enquesta del CRES ha de servir perquè els responsables de legislar i governar tinguin en compte, per un cantó, la dimensió social de l'ampliació horària. Però, per l'altre, han d'estar ben atents a aquest escepticisme, que bé podria ser símptoma d'una pèrdua de confiança en les possibilitats de superar la crisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT