PUBLICITAT

Un debat sobre l'IVA no tan allunyat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El Govern va anunciar ahir que ha decidit emetre un criteri favorable a la tramitació de la proposició de llei de l'impost sobre el valor afegit presentada al Consell General pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata. El ministre portaveu i titular de Finances, Jordi Cinca, va precisar que l'aprovació del futur tribut sobre el valor afegit es faci a partir del text que ja ha estat presentat a la Cambra, i que va provocar cert enrenou a les files dels demòcrates en considerar que s'havia traït una entesa i que el PS havia trencat l'acord de no avançar-se en la presentació del text, extrem que va ser desmentit des dels escons de l'oposició.

Cinca va defensar la postura de l'Executiu per la similitud de plantejaments entre la proposició de llei socialdemòcrata i el projecte de llei en el qual estava treballant l'Executiu, detallant que les dues segueixen el model harmonitzat comunitari de la imposició sobre el valor afegit.

De forma similar es va expressar ahir el president del Grup Parlamentari de DA, Ladislao Baró, que va anunciar que votaran a favor de la presa en consideració de la proposició de llei sobre l'IVA presentada pels socialdemòcrates. Baró va apuntar que, a parer dels demòcrates, es tracta d'una llei bona però millorable i molt similar al seu model d'impost, i que per tant accepten tirar-la endavant fent les corresponents esmenes a l'articulat. El calendari de DA passa perquè aquest impost no entri en vigor fins a l'1 de gener del 2013, prioritzant l'aprovació de les modificacions dels impostos directes, que tal com està estructurat el projecte de pressupost per a l'any que ve han d'aportar una quantitat d'ingressos molt important.

L'IVA, o TAV segons la denominació francesa per la que opta l'Executiu, ja va ser pactat en l'anterior legislatura entre CR i el PS. Alguns dels actuals consellers de DA hi van participar en aquestes dures negociacions, i el text és el mateix, una característica que a priori hauria d'ajudar a aconseguir un text amb el màxim de consens.

Aquest serà precisament el tema principal que estarà aquest matí sobre la taula en la reunió que han de mantenir el cap de Govern, Toni Martí, i el líder de l'oposició, Jaume Bartumeu, que segurament exposaran les seves discrepàncies polítiques però que haurien d'intentar un esforç suplementari per aconseguir agilitar la necessària reforma, que tindrà el suport suficient del bloc taronja per avançar, però que es tracta d'un document que no ha de provocar posicionaments tant allunyats entre les dues formacions d'àmbit nacional. Si com s'afirma es comparteix el «mateix esquelet», només queda coincidir en la forma.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT