PUBLICITAT

La predisposició de Cavaco Silva

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La comunitat portuguesa s'ha d'aferrar a l'esperança. No hi ha més. Els dirigents lusitans manifesten que no s'ha pres cap acord, parlen de reestructuracions ministerials a causa de la crisi econòmica, però en cap moment desmenteixen que la clausura de les seus diplomàtica i consular a Andorra hi figuri a l'agenda d'accions immediates.

Aquesta és la crua realitat d'un col·lectiu amb un gran pes social al Principat (suma 13.000 persones) i que hauria de tenir garantit un mínim suport per part del seu país. La notícia s'ha vist contaminada per les dosi d'indecisió que s'ha volgut introduir en aquest afer, quan tot fa indicar que es tracta d'una decisió meditada malgrat que estigui a l'espera de l'aprovació del pressupost portuguès i que no hagi cap ordre signada al respecte. Això no significa que pugui haver-hi matisos. La mobilització del col·lectiu portuguès a Andorra ha de fer meditar als dirigents d'aquest país. Es pot arribar a comprendre que el Principat no figuri entre les prioritats diplomàtiques, en tractar-se d'un petit estat amb una influència reduïda dins de l'àmbit mundial.

Debat a banda mereix la seu consular. Comparar el tancament de l'ambaixada andorrana a Lisboa no té cap sentit. A Portugal no hi ha un 18% de la població que sigui andorrana, xifra que sí es dóna al nostre país pel que fa al percentatge d'immigrants lusitans.

El cap de Govern, Toni Martí, va aprofitar la setmana passada el seu desplaçament a Asunción per participar a la Cimera Iberoamericana, per traslladar aquesta preocupació al president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, al primer ministre, Pedro Passos Coelho, i al ministre d'Afers Exteriors, Paulo Portas. La versió oficial és que Cavaco Silva i Passos Coelho van insistir en què no s'ha adoptat cap acord, però tampoc van negar que la intenció final sigui la clausura de la representació diplomàtica i consular. Els mandataris portuguesos sí que van reafirmar, però, que degut a la crisi econòmica estan duent reajustaments en tots els ministeris.

Per tant es manté la indefinició i tot apunta a què farà falta un replantejament per evitar el tancament. La Plataforma que agrupa les associacions i entitats portugueses a Andorra s'aferra ara a la major predisposició mostrada per Cavaco Silva durant la seva trobada amb el cap de Govern. L'empatia no és un factor que s'hagi de tenir en compte en les decisions polítiques, sobretot perquè la decisió final l'haurà d'adoptar el primer ministre independentment de l'afinitat del president de la República. Han de prevaldre arguments sòlids, com és l'enorme perjudici que aquesta decisió provocarà en una comunitat nombrosa, formada per famílies treballadores que necessiten també el suport de les autoritats del seu país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT