PUBLICITAT

Diversificar per desestacionalitzar

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'ampliació dels horaris d'obertura dels museus nacionals, que d'entrada es va plantejar com una prova pilot, ha servit per atraure nous visitants, si es comparen les dades d'aquest estiu amb les de l'any anterior. En concret, i si es tenen només en compte els visitants que hi va haver durant les franges d'ampliació horària, aquest augment va ser de 3.385 persones més.

El més important és que, amb aquesta prova, s'ha pogut constatar que hi ha un interès pel patrimoni cultural del Principat i que aquest és un atractiu turístic més que cal potenciar i promoure. Diversificar l'oferta és una condició necessària per «desestacionalitzar» el turisme, un anhel expressat en nombroses ocasions per polítics i, molt especialment, per hotelers i comerciants.

A la xarxa de museus del país, siguin nacionals o no, se li ha sumat fa poc el Centre d'Interpretació de l'Aigua i el Madriu (CIAM) –la principal diferència entre un tipus d'equipament i l'altre rau en el fet que el discurs d'un museu emana dels objectes que exposa, mentre que el discurs d'un centre d'interpretació s'il·lustra amb els objectes exposats. En aquest cas, el CIAM contribueix a posar en valor el patrimoni de la parròquia d'Escaldes-Engordany, tant natural com cultural, posant l'accent en un element, l'aigua, que ha estat cabdal en el seva configuració i el seu creixement econòmic .

Iniciatives d'aquest tipus, la inauguració del CIAM o l'ampliació de l'horari d'obertura dels museus durant els períodes de més afluència de visitants, han de servir per mostrar una Andorra més enllà dels eixos comercials, més enllà de la neu i les pistes d'esquí i, fins i tot, més enllà de la natura que es pot gaudir durant l'estiu. Perquè Andorra també és el seu art romànic, o l'empremta de les fargues, o un paisatge llaurat per segles d'assentaments humans –pensem, per exemple, en la vall del Madriu- Perafita- Claror, considerada Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural.

Igualment, convé tenir present que un sol visitant pot tenir interessos diferents. És a dir, la diversificació de l'oferta no només serveix per atraure nous turistes, sinó perquè l'estada d'aquests turistes els sigui el màxim d'enriquidora possible. Els museus, no ho oblidem, són una alternativa a les activitats a l'aire lliure i poden complementar, perfectament, una estada al Principat en plena temporada d'esquí –sobretot si s'agafa algun dia de mal temps.

La prova pilot es consolida i obre la porta, si hi ha voluntat i pressupost, a noves iniciatives culturals, que siguin interessants tant per als de fora com per als de dins. Potser sí, que alguna cosa es mou a Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT