PUBLICITAT

Un pont entre la vida urbana i la natura

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'any 2008 va rebre el Premi Pritzker, considerat el Nobel de l'arquitectura. I aquest és només un dels nombrosos guardons que ha recollit al llarg de la seva trajectòria l'arquitecte i dissenyador francès Jean Nouvel, creador d'edificis singulars com ara l'Institut del Món Àrab de París o la Torre Agbar de Barcelona. El projecte de la Querola d'Ordino també és singular. Ho és, sobretot, conceptualment, ja que pretén integrar-se en el paisatge i esdevenir un pont entre la vida urbana i la natura.

Vist des de fora, el complex residencial no és gens convencional. És una arquitectura que ens parla d'una societat que avança en els valors de la sostenibilitat ambiental i una consegüent integració paisatgística. No es tracta de renunciar a res: els habitatges projectats són confortables, d'alt standing. Però no neixen en contraposició a les muntanyes que els envolten, sinó com una part més d'aquest paisatge de pissarra i vegetació exuberant.

De moment, només hem vist maquetes i recreacions virtuals. L'expectativa que genera el complex, però, és evident: l'acte de presentació que va tenir lloc ahir a l'Auditori Nacional d'Ordino, amb la presència de Jean Nouvel, va aplegar més de 250 persones, totes elles expectants.

És de suposar que, un cop construït el complex, aquest peculiar «accident» de la geografia –tal com el van qualificar el mateix Nouvel i el promotor de Projectes Singulars, Jordi Cerqueda– es convertirà en un atractiu turístic més de la parròquia, capaç d'atreure visitants de tot el món. La urbanització d'iniciativa privada suposarà, a més, uns ingressos d'uns tres milions per al Comú.

El projecte de la Querola va començar a caminar fa anys. Si el procés de modificació del POUP s'ha fet correctament o no, és un assumpte que haurà de dirimir ben aviat la Comissió Tècnica d'Urbanisme. Però les qüestions de procediment no tenen res a veure amb la qualitat del projecte, que és innegable i reconeguda per tothom, i el valor afegit que aportarà a la parròquia d'Ordino. Passaran els anys i el que quedarà serà un complex residencial que pretén simbolitzar una nova manera d'entendre els habitatges, en harmonia amb la natura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT