PUBLICITAT

Horaris sotmesos a proves pilot

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'ampliació dels horaris dels autobusos, tant de les línies interurbanes com de les línies internacionals que comuniquen Andorra amb la Seu d'Urgell, es planteja com una prova pilot fins al dia de Reis, és a dir, fins al 6 de gener de l'any vinent. La decisió de negociar amb les empreses de transport col·lectiu que operen al Principat és fruit d'un enquesta que va realitzar el Govern, a partir de la qual els treballadors han expressat la necessitat d'ampliar l'horari del servei d'acord amb l'ampliació horària d'una part dels establiments comercials del nostre país, com a conseqüència de la nova llei dels horaris del comerç.

No és la primera vegada que en parlem. Sembla clar que les conseqüències de l'ampliació horària s'haurien d'haver tingut en compte en el mateix moment que es va plantejar la llei. Perquè els treballadors, i els mateixos comerciants, es troben amb uns serveis públics que s'ajustaven als antics horaris, però no pas als nous. Una altra qüestió que s'ha posat damunt la taula són els horaris de les escoles bressol, tot i que els comuns, almenys de moment, no tenen la intenció d'ampliar-los.

De fet, la llei d'horaris comercials preveu que les empreses promoguin mesures de conciliació de la vida laboral i familiar, encara que no especifica quines són aquestes mesures. En tot cas, sembla que l'esperit del legislador és que la negociació entre empresari i treballador condueixi a solucions satisfactòries per a les dues parts, sense que conciliar signifiqui que un tercer –principalment l'Administració comunal– ja es farà càrrec de les criatures tantes hores com faci falta.

Són precisament les mesures que han de promoure les empreses el que va generar un debat de certa intensitat en el marc de l'última sessió de control del Govern per part del Consell General. En aquest cas, entre el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i la consellera socialdemòcrata Rosa Gili. Mentre Alcobé es va mostrar partidari de deixar la qüestió en mans de la negociació col·lectiva en el si de les empreses –una negociació que s'hauria de regir pel «el sentit comú»–, Gili va reivindicar que la llei vigent avanci cap a una major concreció.

Mentrestant, els establiments comercials han començat a ampliar els seus horaris d'obertura. Alguns d'ells ho fan també com a prova pilot. Al cap i a la fi, mantenir la persiana oberta té uns costos i, a hores d'ara, encara és aviat per saber si el que gasten els clients d'última hora compensa o no. Serà passada la campanya de Nadal, en plena temporada d'esquí, que es podran fer les primeres valoracions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT