PUBLICITAT

Un inici electoral amb dificultats

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El 4-D és més a prop i el país ja està immers en la precampanya per a les eleccions comunals, després que ahir es fes efectiu l'obligat protocol de validació de les llistes als comuns. La confecció de les llistes trenca el bipartidisme, ja que en tres parròquies els votants podran triar entre tres opcions, i a Canillo s'imposa el monopartidisme, amb un Josep Mandicó que no tindrà rival a les urnes.

El PS no ha pogut presentar candidatura a la parròquia més petita. Els socialdemòcrates no han estat capaços d'aconseguir els candidats necessaris i renuncia a intentar l'assalt d'una parròquia que mai li ha estat propicia. El PS està encara en procés de cicatritzar les ferides obertes en la darrera contesa electoral: ferides internes per la marxa d'alguns militants, i externes com la presència verda activa en una de les llistes de la Massana.

Els dirigents socialdemòcrates han agafat el testimoni de DA, que va vendre una imatge de renovació el passat mes d'abril (que no va ser del tot), i presenta sota les seves sigles noms que sí que suposen un autèntic canvi a totes les parròquies. L'estratègia i l'objectiu són clars, però no tant l'origen: el desgast dels pilars que han estat les cares visibles del partit, o transmetre una imatge de canvi. O potser les dues coses.

Per part de DA queda clar que l'escenari d'unes generals i d'unes parroquials és molt diferent. Han aflorat de forma molt clara les diferències internes o les diferents sensibilitats. A l'abril l'objectiu era molt més compacte: desallotjar el PS del Govern, un repte que va ser molt més fàcil de conquerir amb un líder com Toní Martí, que s'havia llaurat una imatge al Comú que li permetia aspirar a cotes més elevades.

Però en aquestes properes comunals el ciutadà ha pogut seguir amb molt detall com la cita del 4-D s'ha convertit en un maldecap per als demòcrates en gairebé a totes les parròquies, amb excepció d'Escaldes. La miscel·lània que integra DA s'ha vist clara, i les converses per decidir el noms dels candidats s'han vist condicionades per aquest còctel de sensibilitats que formen militants convençuts de DA, nostàlgics del PLA, parroquialistes acèrrims, i partidaris de partits ja extints però que mantenen la seva presència i quota d'influència.

Al final, la marca DA només estarà present en tres parròquies, comparteix candidatura en tres més (Ordino, Encamp i Sant Julià de Lòria), i no serà present a la Massana, on s'ha produït la sorpresa més significativa. Martí ha hagut d'intervenir en diverses ocasions per evitar que la divisió fos més profunda, un signe evident de què DA té encara camí per recórrer.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT