PUBLICITAT

Sí al pla de gestió, però...

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Tal i com era de preveure –no pas per cap do de nigromància, sinó perquè el cap de Govern, Toni Martí, ho va anunciar en ple mes d'agost– l'Executiu emetrà el seu informe favorable al Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror que han aprovat ja els comuns d'Encamp, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Fins aquí, res de nou.

La novetat arriba quan el Govern, en el comunicat que envia als mitjans de comunicació, deixar anar, pel mig del text, que el Ministeri de Cultura demana algunes modificacions en el redactat del pla de gestió en qüestió. El comunicat no entra en gaire detalls. Els detalls, més aviat, els va donar el mateix ministre de Cultura, Albert Esteve, que dilluns al matí va assistir a la inauguració del curs de la Universitat d'Andorra i va ser interrogat pels periodistes sobre aquest tema.

Una de les modificacions més importants, qualitativament parlant, és la petició d'informes periòdics per tal de fer un seguiment dels resultats de la implementació del pla de gestió. Això, després que la comissió gestora estableixi els indicadors escaients per desenvolupar els mecanismes d'avaluació del pla. Els objectius de qualsevol pla de gestió han de ser avaluables i sembla ser que Esteve té la ferma voluntat de corregir el que era una mancança del text acordat pels comuns implicats.

Si el Govern socialdemòcrata havia dit «no, fins que no...», el Govern demòcrata diu «sí, però...». Mentrestant el temps va corrent i cada vegada s'acosta més el mes de febrer, que és el termini que la Unesco va donar al Principat perquè el pla de gestió no només estigui aprovat, sinó perquè aquest pla s'estigui implementant efectivament.

Esteve va parlar d'altres modificacions que caldria introduir a l'articulat del pla, com ara la regulació dels usos en funció d'una zonificació de la vall del Madriu. I el tema de la discòrdia: l'accés a la vall i, més concretament, l'accés rodat per part dels cortalans.

Pel que fa als visitants, el titular de la cartera de Cultura va parlar de regular, i limitar si s'escau, els fluxos d'excursionistes, amb l'objectiu de preservar els valors que han permès inscriure aquest paisatge cultural a la llista de Patrimoni Mundial. Quant a l'accés rodat, l'articulat queda igual, és a dir, per construir-hi qualsevol accés d'aquest tipus, caldria primer un informe favorable de la Unesco, que el pla de gestió estableix com a «vinculant». Això sí, Esteve va subratllar que, el seu dia, la Unesco havia valorat molt positivament que no hi hagués cap carretera a la vall del Madriu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT