PUBLICITAT

Lisboa fa un pas enrera d'11 anys

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Hi havia rumors que malauradament s'han confirmat. La comunitat portuguesa, formada per 14.000 residents, es queda sense representació consular ni diplomàtica. Així ho va decidir ahir el Govern de Lisboa, ofegat per la crisi econòmica i sense maniobra pressupostària, que l'obliga a tancar també altres seus diplomàtiques.

Es tracta d'una decisió dolorosa, com molt bé reconeix l'ambaixador portuguès, adoptada des de la fredor dels números i des d'una perspectiva únicament política, sense tenir en compte els interessos, drets i necessitats de la colònia lusitana a Andorra, que tanta aportació ha fet a aquest país però també al seu, gràcies al seu esforç i treball a Andorra.

La mesura es farà efectiva a final d'any. Va ser un encara no llunyà 15 de novembre del 2000 quan el ministre d'Exteriors lusità, Jaime Jose Matos de Gama, es va desplaçar per inaugurar el consolat. Els dos països havien establert relacions diplomàtiques el 1994 i els vincles entre ambdós eren i són més que evidents i importants. Després de França i Espanya, Andorra sempre ha mirat amb especial atenció la relació amb Portugal, no només per una pura qüestió de demografia, sinó perquè els llaços comercials són també importants. Al 2004 es feia el pas definitiu amb l'obertura de l'ambaixada.

La crisi ho arrossega tot. Ha acabat amb més d'una dècada que havia suposat una etapa diferent. Es retrocedeix en el temps, més enllà del 1994, quan funcionaris del Govern lusità feien desplaçaments esporàdics a Andorra per donar resposta als tràmits burocràtics dels residents d'aquest país. S'obre ara un gran interrogant. A partir del gener la situació serà similar, o com a molt queda oberta la possibilitat de la figura d'un delegat que pugui atendre les peticions dels portuguesos. Sembla, però, que els desplaçaments a Tolosa o Barcelona seran indispensables. Tràmits tant quotidians com la renovació d'un passaport o la convalidació d'un títol educatiu es podran convertir en una feina feixuga.

Es poden arribar a entendre les dificultats que està travessant el país quasi veí, i que es tracta d'un acord gens fàcil. Tampoc és comparable que Andorra no tingui un ambaixador permanent a Lisboa. Les circumstàncies són diferents, i proporcionalment el Principat està al capdavant (només superat per Luxemburg) dels països on la presència d'immigrants portuguesos té un pes enorme en comparació a l'estructura de la població i al nombre de ciutadans nacionals. Es tracta sens dubte d'una decisió política, on la influència d'Andorra ha estat un handicap i els interessos dels portuguesos han estat ignorats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT