PUBLICITAT

Una ampliació que arriba tard, però arriba

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els treballadors, i alguns polítics, ho havien advertit abans de l'aprovació de la nova Llei d'horaris comercials i la seva consegüent entrada en vigor: l'ampliació horària a les botigues ha d'implicar, necessàriament, l'ampliació horària de determinats serveis públics. Ahir n'hi va haver una de freda i una de calenta: a partir del 29 d'octubre, i fins al 31 de desembre, els autobusos circularan 50 minuts més, és a dir, si fins ara l'últim bus passava a les 21.30 hores, a partir del 29 passarà a les 22.20 hores, els dissabtes, vigílies de festius i festius, amb l'objectiu de donar cobertura a aquells treballadors que treballen fins a les 22 hores. En canvi, de l'ampliació dels horaris de les escoles bressol, res de res. Almenys de moment.

La decisió s'ha pres després de constatar, mitjançant enquestes, que els comerciants tenen la intenció d'ampliar els horaris d'obertura fins a les 22 hores només els dissabtes i festius, i no pas entre setmana. Però la mesura –plantejada ara per ara com una prova pilot– arriba tard: els comerciants han tingut un cert marge de temps per avaluar quins dies volien obrir fins més tard, fer provatures i analitzar el comportament de la clientela, però els treballadors s'han trobat que hi havia dies que plegaven a les deu de la nit i ja no hi havia cap autobús per tornar a casa.

Els horaris comercials, malauradament, han volgut ser un cop d'efecte tant amb el govern socialdemòcrata com amb l'actual govern demòcrata. I això ha conduït a la precipitació en tots dos casos: uns sembla que no van tenir en compte els interessos dels comerciants –i de retruc perjudicaven els treballadors– i els altres no han previst les conseqüències de l'ampliació horària, més enllà de l'acontentament dels comerciants i les repercussions que pugui tenir sobre el volum de negoci. Unes conseqüències que afecten el dia a dia de milers de treballadors del comerç i, segurament, a una part dels comerciants –sobretot en el cas del petit comerç-

Tothom diu que ha parlat amb els implicats. Els socialdemòcrates havien muntat tot de taules de diàleg –actualment inactives– i els demòcrates asseguren que tenen altres vies per parlar i copsar les inquietuds dels diferents agents econòmics. Mentrestant, sempre hi ha algú raonablement descontent.

L'ampliació efectiva dels horaris comercials evidenciarà les necessitats que no s'han sabut o no s'han volgut anticipar. Llavors caldrà veure com reacciona el Govern i quines solucions posa en marxa. De moment, benvinguda sigui la prova pilot amb els autobusos: una mesura que potser arriba tard, però arriba.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT