PUBLICITAT

Una bona sintonia que caldrà aprofitar

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El cap de Govern, Toni Martí, acompanyat del síndic Vicenç Mateu, va fer ahir una visita al copríncep i president francès, Nicolas Sarkozy, que va tenir un elevat grau de cortesia i un calendari molt marcat. D'una banda Martí va viatjar a París després de la seva contundent victòria a les eleccions a l'abril passat. El dirigent gal, per la seva banda, afrontarà en breu les eleccions al seu país dins de la tempesta econòmica internacional i amb unes perspectives complicades.

Però deixant de banda els condicionants i els matisos externs, la trobada al Palau de l'Elisi ha d'haver servit per mantenir el nou talant en les relacions entre ambdós països, condemnats a entendre's després del difícil episodi que van suposar les declaracions del president gal sobre els paradisos fiscals i la fixació que va mostrar cap a Andorra, un gest que encara ara molts no li perdonen.

A banda dels temes recurrents, com la millora de l'E-9 o els equipament educatius, la trobada va estar protagonitzada per la nova etapa iniciada pel Principat després de deixar enrera l'etiqueta de paradís fiscal i aconseguir complir amb els compromisos establerts per l'OCDE que tant anhelava el copríncep francès. En aquest sentit, la reunió d'ahir va servir per donar un pas endavant en relació a l'objectiu de signar els convenis per evitar la doble imposició, preferentment, amb França i Espanya. Sarkozy va coincidir en la necessitat de donar un impuls definitiu a l'acord i iniciar sense demora les negociacions, que convertiran a França en el primer país en fer aquesta signatura amb Andorra, ja que el probable canvi de Govern a Espanya farà retardar la firma amb Madrid.

La futura signatura és una notícia de gran envergadura per a Andorra, ja que implica un salt qualitatiu en la tant debatuda obertura de les nostres empreses, que en l'actualitat són penalitzades quan surten a treballar a l'exterior. És aquesta nova etapa que està servint per transformar el model fiscal que Andorra ha d'aprofitar, i que va centrar part de l'audiència del president gal, qui va reconèixer l'esforç que ha permès a Andorra obtenir una valoració del Global Tax Forum de l'OCDE fins i tot més positiva que la d'alguns països de la Unió Europea.

El copríncep francès va reiterar el seu suport a les institucions andorranes per avançar en la via de les reformes estructurals que dissenyin un nou model socioeconòmic, i alhora, també lligat amb la signatura del CDI, es va mostrar interessat per la possibilitat que empreses franceses es puguin instal·lar a Andorra. És una oportunitat per mirar més cap al nord que cal aprofitar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT