PUBLICITAT

La conciliació no és només sentit comú

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Pobablement és un tema repetitiu, però que continua acaparant protagonisme. Ahir ho va fer durant la sessió de control al Govern al Consell General, que es va centrar en part novament sobre l'ampliació dels horaris comercials i les eines que té el Gabinet taronja per aconseguir la conciliació familiar i laboral, un repte compartit per tothom però que a la pràctica no resulta tan fàcil d'aplicar.

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va defensar les sancions que es poden aplicar si els empresaris no respecten la conciliació laboral i familiar dels treballadors a l'hora de fixar els horaris comercials, i que són les previstes en el Codi de Relacions Laborals i que poden oscil·lar entre 501 i tres milions d'euros.

Clarificadora la informació del ministre, però incomplerta i no s'aporta cap novetat del què ja se sap. Va estar bé la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili, a l'apuntar la manca d'una reglamentació que detalli quines mesures s'han d'aplicar i quins criteris han de seguir els inspectors per identificar una vulneració de la disposició addicional que inclou la llei d'horaris comercials.

No hi ha cap reglament o llei on es detallin quines han de ser les mesures perquè els empresaris garanteixin aquesta conciliació. Per això, tant als empresaris com als empleats els hi interessa les coses clares. No es pot apel·lar al sentit comú, tal com va fer el ministre durant la sessió parlamentària, perquè aquest és un concepte que varia segons les persones, les circumstàncies i les dificultats. El Codi Laboral és poc explícit en aquesta matèria, i si la llei d'ampliació dels horaris és vigent, toca ara posar fill a l'agulla amb unes reformes que s'haurien d'haver impulsat en paral·lel. La gestió d'un govern no té espai per a la improvisació, i si bé s'ha de creure en el sentit comú, el diàleg i la entesa entre empresa i treballadors, és necessària una reglamentació ben definida que solucioni les discrepàncies que amb tota seguretat es produiran.

Segurament per aquest motiu el president del Grup Demòcrata es va apressar, després de la sessió, a avançar que el seu grup i el Govern promouran una reforma del Codi de Relacions Laborals que aprofundeixi en aquest debat sobre la conciliació, de més rellevància en un moment en què els comerços –especialment les grans superfícies– s'estan adaptant a la flexibilització, molt d'ells sense tenir encara clar quin horari és el que millor pot atraure el client i com es pot adaptar la plantilla a les noves exigències que, en definitiva, són més hores laborals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT