PUBLICITAT

La convivència entre DA i el PLA

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Ara és el moment de fer una reflexió més meditada sobre el congrés del PLA, que va acabar quasi a la matinada d'ahir després de dues hores de discussió sobre la proposta de dissolució. Només amb un terç dels assistents es podia vetar la proposta de liquidar definitivament el PLA –el deute queda pendent– però per un vot els partidaris de dissoldre van perdre la votació, que aparentment va resultar uns sorpresa. 18 a 17, una combinació que manté viu el PLA i obre un escenari amb molts interrogants sobre com s'estructurarà la convivència amb DA, sobretot ara que el país es troba a les portes d'una convocatòria electoral que servirà per calibrar si la formació taronja aconseguix també convèncer amb contundència als votants en les comunals.

D'alguna manera es pot arribar a entendre la postura d'aquest grup d'irreductibles que es neguen a la desaparició d'un partit que es va convertir en una maquinària precisa per guanyar eleccions i que va comandar la governabilitat d'Andorra durant 14 anys. És una decisió difícil, però en el congrés d'ahir van sorgir a la llum algunes consideracions que permeten entendre el posicionament d'aquest grup. Se senten maltractats per DA, un fet palpable si es fa una repassada a la composició de la llista nacional en les passades eleccions i a la forma com es va anar configurant aquesta candidatura. Els representants del PLA van estar relegats a llocs poc representatius, però és també una conseqüència d'un partit que va entrar en una fase de decadència i de falta de confiança dels seus propis militants i simpatitzants, a banda d'una absència d'autocrítica de com ha evolucionat el partit. L'assemblea d'ahir és un clar exemple: només 36 militants presents dels 175 afiliats convocats, una xifra que demostra de forma expressa que DA s'ha convertit en el destí dels militants i exmilitants liberals. El president del partit, Enric Pujal, i el secretari general, Josep Anton Bardina, van presentar la dimissió irrevocable després d'aquesta votació, que no s'esperava però que tampoc s'ha de catalogar com a estranya.

S'hi van deixar sentir veus crítiques contra DA, fins tot titllant d'injust el tracte que estan rebent de l'actual cap de Govern i, de manera més genèrica, perquè se senten ignorats en la presa de decisions, en referència a l'elaboració de les llistes i la convocatòria del congrés de DA, previst per a aquest dijous, on probablement hi haurà més militants liberals que en la cita de dilluns al vespre. S'ha dit que l'afiliació internacional no és prioritària, però sí que DA defineixi la seva ideologia de manera clara. Les eleccions estan a prop i tendeixen a unir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT