PUBLICITAT

Només cal voluntat per canviar la justícia

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La justícia necessita una profunda transformació per adaptar-la a les necessitats de la societat actual. El primer punt a l'agenda que es resoldrà de forma immediata és la substitució de Lluís Montanya com a president del Consell Superior de la Justícia. Enric Casadevall i Antoni Riberaygua són l'alternativa d'una decisió que finalment ha de prendre el síndic general Vicenç Mateu, però a ningú se li escapa que darrere de la figura institucional hi ha un grup parlamentari i un Govern amb les seves dosi d'influència.

No és tracta d'una decisió intranscendental, ja que entre les prioritats del sistema judicial està, sens dubte, un canvi de model, un concepte que està en voga en aquests moments.

La justícia necessita una renovació, un rentat que no sigui superficial, i ser dotada de les eines i recursos suficients per ser útil a la ciutadania i no, com passa sovint, un obstacle per a la resolució dels conflictes. Precisament ja amb Riberaygua ocupant el Ministeri de Justícia i Interior s'havia elaborat un text per procedir a aquesta urgent transformació, que va quedar en el calaix per culpa del calendari legislatiu que va impedir la votació al Consell General del text, que enllestia una reforma amb la carrera judicial i la creació de la figura francesa de l'uixer, l'executor de les sentències. Tampoc l'anterior Govern socialdemòcrata va disposar de temps per treballar en aquest àmbit que rep el suport de tots els professionals que hi treballen. L'augment progressiu de causes no és assumible, i la figura de l'huissier francès com una fórmula per desencallar l'actual situació que quasi arriba al col·lapse és més necessària que mai. Durant l'exercici del 2009 els expedients es van alçar fins a la suma de 54.000, una xifra que es tradueix en un increment del 20%. La situació agreuja, segons es reconeix des del CSJ, perquè s'està treballant amb la plantilla incomplerta, principalment per les baixes per maternitat o malaltia. Pot semblar sovint que la justícia està molt allunyada de la ciutadania, i això és un error important. La Batllia ha de vetllar pels drets dels ciutadans, per garantir la legalitat, i si es fa amb retard i amb dificultats els perjudicats són precisament els ciutadans, especialment aquells que estan a l'espera de la compensació que els hi pertoca després d'una reclamació, denúncia, o qualsevol altre actuació per la qual ha estat necessària la intervenció de la justícia.

La carrera judicial i l'elaboració d'un codi de procediment civil són altres de les demandes que provenen del món de l'advocacia. El Govern té una legislatura per endavant per a una prioritat que no requereix de cap gran inversió, sinó de voluntat real i valentia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT