PUBLICITAT

La Massana, també contra 'el botellón'

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

El Comú de la Massana, tal com ja ho van fer el seu dia els comuns d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella, ha decidit prohibir el botellón als carrers de la parròquia mitjançant una ordinació que regularà determinats aspectes sobre l'ús de la via pública. Aquesta és una pràctica, la del botellón, que comporta molèsties als veïns i, tot sovint, es tradueix en brutícia i desperfectes als carrers –en el cas de la parròquia de la Massana, és sobretot el poble d'Arinsal el que en pateix les conseqüències. És, per tant, per civisme i per una bona convivència ciutadana que els governs comunals opten per mesures d'aquest tipus.

Al llibre Ben educats, el sociòleg Salvador Cardús exposa que és un error haver cregut que la bona educació –aquelles normes de comportament que, explicitades o no, permeten una bona convivència– és patrimoni de les ideologies conservadores. Ahir mateix, al Comú de la Massana, es va fer palès que tant la majoria liberal com l'oposició socialdemòcrata estaven d'acord que calia cobrir el buit legal existent en aquest àmbit i emprendre les mesures necessàries per prohibir el botellón –una prohibició que implica que la pràctica passa a ser considerada una infracció i, consegüentment, implica l'aplicació de sancions en cas d'incompliment de l'ordinació.

Però segurament caldrà posar en pràctica altres mesures complementàries, més enllà de l'acció punitiva, per controlar efectivament aquesta pràctica, i més tenint en compte que és més freqüent en plena temporada d'esquí, quan la parròquia s'omple de turistes i de joves que vénen a passar-s'ho bé. Per tant, seria convenient implicar el sector de l'oci nocturn en eventuals campanyes d'informació i sensibilització. Al capdavall, el dret de passar-s'ho bé s'ha de compatibilitzar, necessàriament, amb el dret al descans dels veïns i amb el respecte per la via pública, que és de tots.

Sobre l'oci nocturn, hi ha un debat obert i posposat, que és el de la regulació del sector i els seus horaris. Regulació del sector perquè des de la mateixa Associació de Locals Nocturns d'Andorra es queixen que la tipologia de locals no està ben definida, de manera que hi ha establiments que, tot i que en teoria no són d'oci nocturn, a la pràctica actuen de pub o bar musical. I els horaris perquè hi ha una clara demanda per part del sector d'obrir fins més tard, especialment en cap de setmana.

Amb locals ben insonoritzats i un comportament cívic a la sortida dels bars i discoteques, l'ampliació horària no hauria de ser un problema. Ara bé, assolir aquesta fita requereix alguna cosa més que una ordinació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT