PUBLICITAT

Una Administració més àgil i eficient

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Fa uns dies, el cap de Govern, Toni Martí, valorava positivament la proposta dels representants empresarials –CEA, EFA i Cambra de Comerç, Indústria i Serveis– d'avançar cap a una Administració única. De fet, Martí veia amb bons ulls la possibilitat de fer una finestreta única en dos àmbits: el tributari i l'urbanístic. Pel seu cantó, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, en declaracions a EL PERIÒDIC, va explicar que, des del seu ministeri, s'està treballant en la segona fase de la simplificació de tràmits per a l'obertura de comerços, que agilitarà encara més el procés i hauria de permetre fer tota la tramitació en un sol dia.

Ve a ser com la presumpció d'innocència: qui vol obrir un negoci és innocent fins que es demostri el contrari. Per tant, es minimitzen el tràmits previs i l'Administració tindrà aleshores el paper de controlar i verificar que el negoci en qüestió compleix amb tots els requisits establerts legalment. La voluntat manifesta de l'Executiu és facilitar al màxim l'obertura de comerços, en un moment en què les dificultats ja vénen prou d'altres bandes.

Tant la simplificació burocràtica que impulsa el Ministeri d'Economia com la possibilitat d'arribar a crear una agència tributària i una agència d'urbanisme úniques són exemples de simplificació de l'Administració de cara a l'administrat. Però és que el sol fet de revisar els processos ajuda a detectar allà on s'encallen, fins i tot els tràmits que poden arribar a ser sobrers i, consegüentment, eliminats.

Hi ha una certa lentitud inherent a l'Administració. És lògic: el registre de les accions i la seva traçabilitat són una garantia, en primer lloc, per al conjunt dels administrats. Al cap i a la fi, el que està en joc és una correcta gestió de l'Estat.

Però també és cert que, amb els anys, es fossilitzen procediments que, si són objecte de revisió, segur que es poden arribar a suprimir o a fusionar amb altres processos. Les mateixes tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) faciliten l'accés als arxius administratius i haurien d'evitar que l'administrat hagi de proporcionar una vegada i una altra les mateixes dades. Això, per posar un exemple.

Per a l'administrat, són menys viatges amunt i avall. Per als treballadors de l'Administració, és una simplificació dels processos de treball. Per a l'Administració, és agilitat i eficiència. O sigui, una millor gestió dels recursos públics.

Aquesta és una època prou difícil. Per tant, qualsevol millora serà benvinguda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT