PUBLICITAT

Andorra ha de mirar més cap al nord

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Es va referir només als estudis superiors i a les bones condicions dels francesos a Andorra. Però darrera del discurs del Secretari d'Estat dels Francesos a l'Estranger, David Douillet, s'ha de fer una lectura més profunda: Andorra mira massa cap al sud i s'ha de fixar més en el nord.

Douillet, que ahir va acabar una visita que ha servit per trobar-se amb els residents francesos i les autoritats andorranes, va manifestar ahir que les condicions del residents francesos a Andorra són excel·lents, i únicament va ressenyar un punt que, al seu parer, es pot millorar. El Secretari d'Estat va mostrar el seu desig que els residents francesos facin els seus estudis superiors a França, per afavorir així la cultura francòfona i evitar la tendència que la majoria dels estudiants opten per Barcelona.

És una constatació irrefutable. Malgrat que les distàncies són les mateixes, Barcelona sembla que queda més a prop que Tolosa. Tampoc és pot obviar que la capital catalana és una urbs molt més atractiva per als joves que accedeixen a la universitat, amb una oferta cultural i d'oci més amplia que la ciutat del Llenguadoc. Tanmateix, no resulta lògic que els estudiants que elegeixen el sistema francès no continuïn en el mateix model quan fan el salt als estudis superiors.

És nota que és un tema que preocupa. El passat 14 de juliol, l'ambaixador de França resident a Andorra, Jean-Pierre Berçot, va mostrar la seva confiança en la voluntat de les autoritats andorranes, dels pares d'alumnes i de les associacions culturals per fer incrementar el nombre de joves que escullin França per cursar estudis universitaris. Berçot va constatar en el seu discurs en motiu de la Festa Nacional francesa que, malgrat la qualitat de l'ensenyament francès al país, i l'elevat percentatge d'alumnes que assoleixen el Baccalauréat, els estudiants que decideixen fer els seus estudis superiors a França són cada vegada menys.

Però la realitat és la que és, i certament Andorra mira més cap a Espanya en tots els aspectes. El tradicional equilibri ja no hi és, potser perquè demogràficament té més pes la immigració espanyola, o perquè el turisme francès s'atura al Pas de la Casa. Però també comercialment les relacions són més fortes amb el veí espanyol. Potser aquest és un motiu afegit de què la factura de la crisi sigui més elevada, ja que una major influència de França sens dubte ajudaria en moments tan delicats com l'actual.

El cap de Govern, Toni Martí, es reunirà molt properament amb el primer ministre francès, François Fillon. Serà una bona ocasió per parlar d'estrènyer les relacions, una frase típica i tòpica sovint sense contingut, però que en aquesta ocasió serveix per definir una oportunitat que té Andorra perquè França vegi en el nostre país un aliat encara més proper. I sobretot perquè les relacions econòmiques mirin més al nord, on els vents de crisi s'estan dissipant més ràpidament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT