PUBLICITAT

El debat sobre la privatització d'ATV

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La ràdio i la televisió públiques s'han convertit en una càrrega massa farragosa per a les arques públiques. El pressupost d'RTVSA es nodreix bàsicament dels diners que aporta el Govern, ja que els ingressos publicitaris representen una porció mínima que per si sols farien inviable la supervivència de la parapública.

Andorra Televisió ha suposat un cot per l'Estat andorrà de nou milions d'euros els dos últims anys. La suma de la subvenció i el dèficit es va situar en 4,56 milions d'euros el 2009 i 4,38 milions l'any passat, i a aquesta xifra s'ha d'agregar els prop dos milions més que ar­rossega la societat d'exercicis anteriors i que també estan pendents de pagament.

L'entitat té una plantilla enorme, i no precisament de periodistes. Quedi clar, però, que no entrarem a debatre sobre la tasca que fan aquests magnífics professionals, tots ells, independentment de les seves responsabilitats.

També cal reconèixer que en els dos anys de Govern socialdemòcrata s'han aconseguit reduir la despesa, però es tracta d'una feina numantina davant una bola que s'ha fet massa gran i que ara no es pot canvia de la nit a dia. Sembla ser que el debat d'aquests dies se centra en una possible privatització o externalització (que ve ser el mateix, una gestió en mans privades) de la parapública informativa. De moment ni DA ni el Grup Parlamentari Socialdemòcrata s'ha pronunciat sobre aquest punt, ni tampoc sobre el projecte global d'una part dels empresaris en el document Andorra té futur, que proposa, entre altres aspectes, augmentar el copagament als afiliats a la CASS o una administració única per als comuns per potenciar l'estalvi en els serveis.

Qui sí va parlar ahir va ser el cap de Govern, Toni Martí. D'inici, no descarta externalitzar serveis que actualment presta l'Administració, argumentant que la situació econòmica és molt delicada. I d'ATV reconeix que el seu sistema de funcionament no és sostenible i que, par tant, tot i no ser la primera opció, no descarta taxativament que pugi passar a mans privades.

És a dir, que es tracta d'una alternativa viable. Sembla una incongruència que ATV es pugui privatitzar quan encara no s'autoritzen llicències a empreses privades per posar en marxa nous canals de televisió dins de territori andorrà, que ja té una àmplia oferta gràcies al sistema digital. Martí ha fet una comparació amb la televisió de Lleida. Això ja és un altre debat. Andorra i els andorrans es mereixen una televisió i ràdio públiques. Ha fallat el model, i en aquest punt s'ha d'incidir. Sense pretensions i buscar allò que s'ajusta a un país com Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT