PUBLICITAT

El còctel per reanimar el comerç

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els ministres de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, van mantenir ahir una trobada de treball amb els cònsols de les set parròquies. Sobre la taula temes de gran transcendència per al país per intentar superar aquest ofegament econòmic amb uns tentacles que arriben a tots els sectors: la situació del comerç, la reforma de la funció pública, i la modificació de la llei de finances comunals i de la llei del sòl.

Comentava Cinca en una entrevista ahir en aquest rotatiu que l'estalvi no es pot aplicar de forma generalitzada en àmbits vitals, com és el turisme. D'ell depenen la majoria de sectors: esquí, comerç, hotels, restauració, construcció, apartaments,... Tot gira en funció de la capacitat de captar visitants i de la despesa que aquests facin durant el seu temps d'estada, un altre dels aspectes que s'ha d'intentar millorar. Però ahir, en aquesta trobada entre els representants del poder central i el comunal el comerç va ser un dels grans protagonistes. D'alguna manera, l'Executiu taronja admet que la mera reforma dels horaris comercials amb una llibertat pràcticament absoluta no és la panacea. Va ser una arma electoral útil, però no serveix com a remei únic i, en molts casos, com per exemple el petit comerç, pot implicar fins i tot una dificultat. Per això el Govern ha actuat de forma ràpida amb fórmules que d'alguna manera ja s'havien suggerit, i que ara es retoquen per aconseguir una combinació que doni una recepta eficaç per aconseguir que el comerç s'estabilitzi. Obrir més temps no comporta fer més caixa, i tancar en dates assenyalades significa menys ingressos. Després està el tema dels drets dels empleats, que no pot quedar en un segon terme, però aquest debat ja ha estat i serà tractat. Ahir l'Executiu i els cònsols van apropar posicions per facilitar la valentia d'aquells emprenedors que obren un negoci. Menys traves i més facilitats vindria a ser de forma condensada la filosofia que va ser exposada ahir. L'actual model de tramitació simplificada per a l'obertura d'un comerç no acaba de funcionar, després de l'experiència de sis mesos de funcionament, i només s'hi acullen menys del 40% dels establiments comercials. Hi ha també mancances, i algunes provenen de la mateixa Administració, incapaç de complir amb aquest comprimís per accelerar el procés. Cinca ho va reconèixer i va fins i tot a parlar d'un dia el temps necessari per obrir un comerç, un missatge que s'ha d'entendre més com l'intenció de què aquesta simplificació no quedi en paper mullat.

Més interessant és la intenció de què els comuns apliquin exempcions fiscals, un repte que passa per la modificació de la llei de finances comunals. Però queda un punt amb un interrogant, que passa per la cotització a la CASS dels autònoms, molts d'ells petits comerciants. Hi ha també la promesa ferma, així com també treballar en la captació de firmes d'alta gamma i reformar la llei per a l'arribada de grans empreses. És un còctel ampli, i no tant fàcil per aplicar amb la urgència que requereix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT